Morgan Johansson vänder blad

16 november 2015 17:06

Den ”vanliga” politiken är så gott som helt borta. Europas lägsta arbetslöshet och Finansiering krona för krona är det inte längre någon som talar om. Att seriöst diskutera skolresultat, arbetslöshet, bostadsbyggande, pensioner, sjukskrivningar, kriminalitet eller regeringens majoritetsförhållanden är omöjligt utan att samtalet raskt kommer in på invandring och/eller i stigande skala på terrorism och terrorismbekämpning.

Onekligen ett helt nytt politiskt landskap för de allra flesta av oss som bor och lever i Sverige; de partipolitiska ledarna inräknade. Av de gamla och regeringsvana partierna är det Socialdemokraterna som har det svårast att orientera sig i det nya landskapet. Vilket främst beror på att S har ärvt Miljöpartiets överideologiskt tillstukade förnekelse av invandringens problem av Moderaterna. Men allt är inte MP: s fel. LO och partiets tunga kommunalråd har inte längre samma inverkan på politiken. Identitetsvänster och antirasism av udda och verklighetsblyg art har samtidigt ökat sitt inflytande.

Den reglerade och kontrollerade invandringen är i praktiken upplöst sedan ett antal år tillbaka. Staten har långt ifrån koll på vilka som befinner sig på territoriet. Enligt uppgifter från Migrationsverket är till exempel identiteten oklar för kanske så många som 4 av 10 av de som fått permanenta uppehållstillstånd!

Följdverkningarna av detta kommer att kännas i Sverige under många år. Påfrestningarna på den svenska välfärden kommer att bli stora. En mängd pragmatiska och okonventionella lösningar blir nödvändiga.

Det mest akuta för nu är att regeringen och några partier till förmår att samla ihop sig för beslut om åtgärder som på allvar dämpar trycket mot Sverige.

Terrormisstänkta asylsökanden, asylsökanden som får övernatta utomhus och gränskontroller som inte sänker antalet som söker sig till Sverige har nu fått migrationsminister Morgan Johansson att vända blad.

”Antalet asylsökande till Sverige måste minska rejält. Det är väldigt svårt att kunna klara en situation när det kommer 10 000 personer i veckan, varav 3000 minderåriga. Det kan vi inte leva med”, sa Johansson till Aftonbladet i går.

Enligt Johansson krävs nu ett snabbt agerande tillsammans med de andra partierna i den Migrationspolitiska uppgörelsen.

Det bådar gott. Äntligen börjar Socialdemokraterna röra på sig i det nya politiska landskapet.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!