Bostadsbyggandet har under de senaste åren legat på de högsta nivåerna sedan tidigt 90-tal. Den inbromsning vi nu ser i antalet nybyggda bostäder skulle kunna motverkas om det blev enklare att bygga och om villkoren för fastighetsföretag som vill investera i nya bostäder förbättras. Nu föreslår två statliga utredningar åtgärder som, om de genomförs, kommer leda till än större inbromsning av bostadsbyggandet.
När Byggrättsutredningen, som letts av Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson Nooshi Dadgostar, presenterades i slutet av augusti stod det helt klart att Dadgostar i sitt uppdrag gått vida utanför de utredningsdirektiv regeringen gav. Bostadsminister Peter Eriksson (MP) vägrade ta emot betänkandet när det skulle lämnas över till regeringen. För oss är det ett tydligt tecken på att bostadsministern inser hur kontroversiella utredarens förslag är och att de inte kommer leda till fler nya bostäder.
Utredaren föreslår nämligen att kommuner ska kunna tvinga bostadsbyggare att uppföra skolor, dagis och omsorgsbyggnader och avstå egen mark för detta helt utan ersättning. Exakt hur detta kraftiga och helt omotiverade ingrepp i äganderätten skulle stimulera ökade investeringar från bostadsbyggare förmår utredningen inte påvisa. Tvärtom minskar istället viljan att investera i nya bostäder när osäkerhet kring kostnader ökar och trygghet till egen mark äventyras för fastighetsföretagen.
Nyligen har Översiktsplaneutredningens förslag om reglering av upplåtelseform varit ute på remiss. Utredningen föreslår bland annat att kommunerna ska ges möjlighet att besluta om en fastighetsägare endast ska få bygga bostäder med hyresrätt på en viss tomt. Här har dock utredningen varnat för att förslaget riskerar att hindra nyproduktion av bostäder. Utredaren skriver uttryckligen att ”förslaget skulle kunna leda till att viljan att främja tillgången på hyresrätter tvärtom leder till att det blir svårare att finansiera byggandet av hyresrätter”. Dessutom fråntas fastighetsägaren självbestämmandet över hur fastigheten ska utvecklas och anpassas till kunderna, vilket strider mot den grundlagsskyddade äganderätten.
Menar regeringen allvar med sina satsningar på ett ökat bostadsbyggande måste den också ge rätt förutsättningar för investeringar. De här två utredningsförslagen bidrar inte till ökat och snabbare bostadsbyggande. De bör förpassas där de hör hemma – i papperskorgen.