Mindre besatta moderater

2 april 2019 05:15

Anna König Jerlmyr är moderat och sedan valet finansborgarråd (kommunstyrelseordförande) i Stockholm. Hon var gäst i Ekots Lördagsintervju i helgen som gick (30/3). Hon fick svara på ganska många frågor om skillnaden mellan Staffanstorp i Skåne - där Moderaterna valt att styra kommunen tillsammans med Sverigedemokraterna- och Stockholm där det enligt König Jerlmyr är helt otänkbart att regera med hjälp av SD.

Moderaternas väljare i Stockholm ser helt enkelt mycket annorlunda på saker och ting än vad motsvarande väljare gör i Staffanstorp; på den punkten var Anna König Jerlmyr befriande rak och tydlig.

Jag vet inte hur pass stort det här problemet är för Moderaterna. Lokala förhållanden har ju stort genomslag i kommunpolitiken. Men kanske kan lokala förhållanden i Staffanstorp och i Stockholm ställa till det för M i rikspolitiken inför nästa val?

På måndagen presenterade Moderaterna utgångspunkter och personer för arbetet med partiets nya idéprogram. I M-högkvarteret på Blasieholmsgatan 4 hälsade partiledaren Ulf Kristersson pressen välkommen. Jag var där.

Det nya idéprogrammet ska vara klart om ett par år. Sådana här program är sällan några kioskvältare i det dagspolitiska bruset, sa Kristersson. På lite längre sikt kan det emellertid vara annorlunda; idéer och perspektiv kan sätta sig och påverka politiken under många år menade han och gav exempel från tidigare moderata idéprogram som togs fram 1989 respektive 1999.

Enligt Ulf Kristersson stupade 19080-talets idéförnyelse i en slags besatthet vid Socialdemokraterna medan det sena 1990-talets idénytänk ändade i dagens besatthet vid Sverigedemokraterna. Nu vill Moderaterna befria sig från sina fixeringar vid andra partier för att istället bli ett tydligt "idéstyrt borgerligt parti." Så är det säkert.

Hur som helst tycker jag att det är bra att partier använder dötiden i opposition till att arbeta med sina idéer istället för att bara twittra och tjoa om det som händer nu och nu och nu.

Ordförande i idéverkstaden blir den avgående EU-parlamentarikern men ännu unge Christofer Fjellner. Jobbet som huvudsekreterare går till den profilerade högerskribenten Alice Teodorescu som därmed lämnar sitt jobb som politisk redaktör på Göteborgsposten.

Tillsammans med tio andra personer – däribland kommunalråd från Skåne, Växjö och Stockholm, borgerligt sinnade frifräsare från näringslivet och veteraner som Mats Svegfors och Gunilla Carlsson – ska nu Teodorescu och Fjellner ta fram ett idéprogram som långsiktigt ska få den ”samlade politiska borgerligheten” att lyfta blicken och att bryta dagens ”besatthet” vid SD i både Staffanstorp och Stockholm. Så är det i vart fall tänkt.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!