Märklig myt om Skyttedal

24 april 2019 05:15

Sara Skyttedal är kristdemokraternas toppkandidat i EU-valet som avgörs den 26 maj. På tisdagen intervjuades Skyttedal i Svenska Dagbladet. Hon presenteras som en person som är mest känd för att ha "sänkt decemberöverenskommelsen". Till tidningen säger Sara Skyttedal att hon genom sänkningen av decemberöverenskommelsen har visat att hon kan göra "omöjliga saker" och att man bara kan "föreställa sig vad jag ska lyckas med i Bryssel." Utifrån exemplet decemberöverenskommelsen bör nog EU-förväntningarna ställas ganska så lågt på Sara Skyttedal. Decemberöverenskommelsen framlever nämligen i högönsklig välmåga.

Vissa myter i politiken är av det mer oförargliga slaget. De borgerliga partiledarna badade till exempel aldrig i en badtunna den där augustidagen 2004 uppe hos Maud Olofsson i Högfors. I myternas värld lever dock det där badet kvar som en lämplig metafor för ett nära samarbete. Inte sant som sagt. Men oförargligt.

Mer att läsa: Jag tror att vi behöver en väckelse.

Myten om att decemberöverenskommelsen avskaffades på KD: s riksting 9 oktober 2015 är däremot mer besvärande och beklaglig. Överenskommelsen tillkom för att kunna göra det möjligt för Socialdemokraterna och Miljöpartiet att regera i minoritet utan att riskera att fällas av Sverigedemokraterna. Skulle överenskommelsen ha fallit redan på hösten 2015 så hade minoritetsregeringen fallit redan den hösten. Men så gick det inte. Tvärtom; utifrån samma tankegång som tidigare om behovet av att isolera SD från allt inflytande så kunde en ändå svagare minoritetsregering mellan S och MP tillträda efter valet 2018.

Den som tror att Decemberöverenskommelsen sänktes 2015 har nog väldigt svårt att förstå vad som hänt och händer i politiken sedan dess. Att inte förstå är en demokratisk brist. Den ena myten kan lätt leda till en annan myt.

Januariavtalet 2019 är i allt väsentligt en utveckling av Decemberöverenskommelsen 2014. De borgerliga partierna släpper nu inte bara fram S som minoritetsregerare. Nu deltar C och L som regeringens stödpartier. Räcker mandaten till så kan en eventuell oktoberöverenskommelse 2022 vara synonym med en gemensam regeringsförklaring mellan S, C, V, L och MP. Räcker inte mandaten till på den sidan efter valet 2022 så kommer nog Sara Skyttedal hem från Bryssel och blir statsråd för KD i en högerregering. Det kan hon i så fall tacka Decemberöverenskommelsen för.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!