Löfvens tyska skräck

15 mars 2016 06:00

Socialdemokraterna åkte på några riktiga smällar i Tyskland i helgen. I Baden-Württemberg och i Sachsen-Anhalt förlorade partiet över 10 procent i delstatsvalen. Och det är inga pytteländer vi talar om. Baden-Württemberg är med sina 10, 5 miljoner innevånare större än Sverige och i Sachsen-Anhalt bor det ungefär 2, 5 miljoner människor. Det relativt nya partiet Alternativ för Tyskland - AfD när det sägs på tyska - är nu större än S i de båda förbundsländerna. AfD har framförallt vunnit röster på sin kritik mot Tysklands invandringspolitik som likt i Sverige har gått överstyr på många sätt och på många platser.

Läs gärna: Varning för modeller.

Socialdemokraterna i Tyskland är för dagen betydligt mer identitetskrisande än sina kollegor i Sverige. Men partiledningen i Sverige ser med skräck farorna komma. Enligt SCB: s senaste stora mätning i november 2015 så är SD nästan lika stort som S i "Stor-Malmö" och i regionen "Sydsverige utom Stor-Malmö" är SD tydligt större än S. I båda dessa folkrika regioner är Moderaterna klart största parti. Risken för att Moderaterna inom ett par mandatperioder eller så - likt CDU i Tyskland - är klart dominerande parti ska inte viftas bort. På motsvarande sätt är det en av flera tänkbara utvecklingar att Socialdemokraterna - likt i Sydsverige idag - får tampas med SD om andraplatsen i riksdagsvalen.

Läs gärna: Löfven har helt rätt.

Det är dessa grundläggande förhållanden på marken som har haft störst betydelse för den rejäla omsvängning av invandringspolitiken som Socialdemokraterna under Stefan Löfven nu har inlett. Visst får statsministern bita i det sura äpplet när han nu - under medial korseld - får skaka av sig tidigare dumheter om fascism och nazism som vänsterskruvade rådgivare tvingat på honom. Men det är övergående smärtor. Socialdemokratin håller på att stabiliseras i en mycket viktig samhällsfråga. Det är det viktigaste.

Mycket återstår förstås. De svenskamodellinlindade och gammelideologiska attackerna på "högern" framstår som obegripliga givet den parlamentariska verkligheten. Ska S vinna framgång så är det som pragmatisk och skicklig förvaltare av lösningar för stora och tunga sakfrågor som arbetslöshet, bostadsbrist och undermåliga skolresultat. Där finns framtiden. Robotiserat rabblande av "modeller" är forntiden.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!