Löfven satsade på rätt häst

8 juni 2018 06:15

Transportstyrelseaffären har nu slutligen avgjorts i politikens egen "högsta domstol"; riksdagens konstitutionsutskott kom på torsdagen med sitt granskningsbetänkande. En generaldirektör, två statsråd och statsministerns statssekreterare har för länge sedan fått lämna sina uppdrag på grund av Transportstyrelsens omskrivna affärer. KU bekräftar i sitt betänkande att vad som göras skall är redan gjort. Störst ansvar för de interna informationsmissarna i regeringen har enligt KU de avgångna statsråden Ygeman och Johansson. Statsministern kan inte undandra sig det yttersta ansvaret för rutiner som inte fungerar, skriver KU och Löfven får sig således en liten statssekreterarsläng av sleven.

Mer att läsa: Ovärdigt att kicka Hultqvist.

Försvarsminister Peter Hultqvist får dock ingen kritik alls av utskottet. Mot den bakgrunden var det ju mycket lämpligt att oppositionen lugnade sig förra sommaren och backade från planerna på att avsätta Hultqvist genom en misstroendeomröstning i riksdagen. Statsminister Stefan Löfven kan därför berömma sig för att ha satsat på rätt häst när han lät Anders Ygeman och Anna Johansson gå på plankan medan han förklarade att Hultqvist var "min försvarsminister". Konstitutionsutskottet var om jag förstått saken rätt helt enigt i sina ställningstaganden i dessa ärenden.

Mer att läsa: Inte mycket till terrorist.

I en annan domstol - 20 minuters behaglig promenad bort från Riksdagen - meddelade Stockholms tingsrätt ungefär samtidigt på torsdagen sitt beslut att döma mördaren Rakhmat Akilov för terrorbrott till livstids fängelse och livstids utvisning. Straffen har varit solklara sedan 7 april förra året då dådet genomfördes och Akilov greps. Brottsrubriceringen är dock mer tveksam. Det har väl knappast framkommit något hållbart i saken som tyder på att det vidriga dådet verkligen kan möta de stränga krav som finns i terrorlagstiftningen. I stort sett alla inblandade - inte minst Akilov själv - förenas emellertid av det gemensamma intresset att döma för terrorbrott.

Utöver dessa likheter vad gäller enighet och intressen finns det självklart inte mycket som förenar torsdagens båda "domstolsnyheter." Det skulle väl i så fall vara att ingen av domarna kommer att överklagas i sina vitala delar. Staten har dragit två kraftiga streck för 2017 års mest dramatiska händelser.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!