KD: s partiledare Ebba Busch Thor har ätit lunch och diskuterat politiska frågor med SD: s partiledare Jimmie Åkesson. M: s partiledare Ulf Kristersson har druckit kaffe och diskuterat politiska frågor med Jimmie Åkesson. 

Jonas Sjöstedt, Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson agerar självklart helt rätt; givet sina positioner i det vi kallar för det nya politiska landskapet. I ett fungerande parlament talar alla partier med varandra. Nära samverkan är oftast och av lättförstådda orsaker reserverat för de partier som ligger närmast ens eget parti. Men samtal och överenskommelser i enskilda sakfrågor bör lika självklart vara möjliga mellan alla partier. 

Mer att läsa: Vakna Sälen! Kriget är redan här.

Det som behöver hända härnäst är att ledarna för de två största partierna i opinionen ses och diskuterar politiska frågor med varandra; kanske över en varm korv ute i någon av landets industriorter. Det behövs förmodligen en bladvändare av det slaget för att få riksdagen att fungera mer rationellt och effektivt. Nu går på tok för mycket av politiken ut på att inte prata med varandra.  

Mer att läsa: Jonas Sjöstedt kunde ha gått långt.

Moderaterna vill inte prata tåg med regeringen därför att de inte gillar att regeringen vill bygga höghastighetsbanor. Sverigedemokraterna får inte prata tåg med regeringen därför att; ja säg det? 

Liberalerna och Socialdemokraterna vill inte prata energipolitik med varandra därför att de har olika uppfattningar, och till trots av att de hänger ihop i samma Januariavtal. Sverigedemokraterna fick inte vara med och diskutera gängkriminalitet med regeringen därför att, ja säg det?

Av ren och pur självbevarelsedrift bör Socialdemokraterna göra vad de kan för att ta sig ut ur det hörn som de pressat in sig i. Det nya politiska landskapet kommer att sätta sig alltmer under de kommande närtidsåren. Partier och politiker kommer att tala med varandra och göra upp om saker och ting med varandra och vi kommer att rodna av förlägenhet när vi minns nazistkletandet och karaktärsmordförsöken som de största tidningarnas ledarsidor lät drabba Kristersson och Ebba Busch Thor - och i någon omfattning Sjöstedt - för att de gjorde saker och ting tillsammans med Åkesson.

I den senaste Expressen/Sifo mätningen av medborgarnas förtroende för partiledarna rusar Sjöstedt upp till andra plats, lite efter Busch Thor och knappt före Kristersson och Åkesson. 

Socialdemokraterna behöver ut ur sitt hörn och in i matchen.