Liv eller död Ygeman

14 november 2016 06:15

En av de mest kända svenska terroristerna i modern tid heter Osama Krayem. Malmöbon Krayem sitter sedan den 8 april i år häktad i Belgien misstänkt för inblandning i morden på 164 människor i Paris (13 november 2015) och i Bryssel (22 mars 2016).

Osama Krayem är son till palestinska invandrare med syriskt ursprung. Han föddes i Malmö 1992. 2014 drog han iväg från ett åtgärdsjobb i Malmö kommun och anslöt sig till terrorträningen inom IS.

Krayems terroristkollega Mohamed Belkaid från Algeriet fick uppehållstillstånd i Sverige 2011. Under sina få år i Sverige hann han begå några stölder och snatterier och att bryta mot knivlagen. Sedan försvann han från landet. Belkaid misstänks likt Krayem för inblandning i massmorden i Paris och Bryssel. Tidigare i år sköts Mohamed Belkaid ihjäl vid en eldstrid med polisen i Bryssel.

Olle Lönnaeus är senior samhällspolitisk kriminaljournalist på Sydsvenskan i Malmö. I går – på årsdagen av terrorattacken mot konsertlokalen Bataclan i Paris – bjöd han läsarna på ett insiktsfullt och på många sätt uppfordrande reportage om vad som eventuellt väntar Europa när och om kalifatet bryter samman i Mellanöstern: ”Alla jihadister kommer inte att stupa i Mosul och Raqqa. Hundratals, kanske tusentals, lär återvända till Europa. Och här finns stora skaror sympatisörer som vill föra den perversa kampen vidare.”

Utöver ett antal hemvändande mördare så talar sannolikheten för att Osama Krayem och Mohamed Belkaid inte var (är) de enda terroristämnen som bor i Sverige här och nu.

Mer att läsa: Hand i hand mot nederlag.

Lönnaeus påminner till exempel om att Osama Krayem - liksom andra europeiska jihadister -fick kärleksförklaringar och beundran från vänner och sympatisörer på hemmaplan när han la upp vidriga filmer på Facebook. Det finns således en rekryteringspotential för terrorism här hemma. Som nu fylls på med ett okänt antal unga män som återvänder från krigsfasorna ännu mer störda än vad de var när de for.

Jag hoppas verkligen att Säkerhetspolisen har full koll. Framförallt hoppas jag att varenda anständig medborgare förstår att uppskatta Anders Ygemans och regeringens beslut att fortsätta med personkontroller vid inre och yttre gränser. Det handlar bokstavligen om liv eller död.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!