Centern är lite som Infra City

Merparten av alla de medborgare som annars inte noterar partipolitiska händelser med mer än ett förstrött intresse torde ha fått kunskap om att det finns ett Centerparti

23 mars 2013 06:00

Infra City ligger lite avsides. Trots att motorvägen mellan Stockholm och Arlanda flygplats sveper förbi strax utanför ansamlingen av de modernistiska byggnaderna är Infra City en något svårtillgänglig del av Upplands Väsby kommun. Har man inte bil är det lite småbökigt att ta sig hit.

 

Kanske finns det någon symbolisk förklaring till att Centerpartiet valde att förlägga sin extrastämma just till denna plats? Modernt; men ändå omodernt? Stad men ändå land?

Hur som helst. I går drog Centerstämman i gång.

Jag var där.

 

Stämman som avslutas i morgon har till uppgift att anta ett idéprogram. Bakgrunden är välkänd. I slutet av förra året presenterade en arbetsgrupp ett förslag till idéprogram som stack ut från det mesta i idéväg som något riksdagsparti presenterat på år och dag. Ledmotivet dominerades av liberala övertoner och tankelinjer som kastade i väg Centerpartiet långt bortanför de politiska allfarvägarna.

 

Partiet fick enorm publicitet för udda förslag om månggifte, slopad arvsrätt, förändrad skolplikt, "platt skatt" och fri invandring. Merparten av alla de medborgare som annars inte noterar partipolitiska händelser med mer än ett förstrött intresse torde ha fått kunskap om att det finns ett Centerparti i Sverige. All publicitet är dock inte bra publicitet.

 

Under de vintermånader som passerat har Centern vid upprepade tillfällen hamnat utanför riksdagen i opinionsmätningarna. Vad som är orsak och verkan kan förstås diskuteras. Det kan vara så att partiets litenhet i sig gjorde det möjligt för en tämligen tanig falang att dominera idéprogramsgruppen så starkt som de gjorde. Vilket i sin tur gjorde partiet ännu mindre.

 

När partiledaren Annie Lööf inledde stämman i går så gjorde hon det utifrån partistyrelsens förslag till idéprogram. Det är inte särskilt mycket kvar från det första utkastet till program. De udda förslagen har rensats bort. Däremot vässar Centerpartiet sin profil på flera områden.

 

C vill vara ett vasst borgerligt miljöparti, tar parti för en entreprenörsdriven ekonomi, är ett parti för hela landet och vill göra det enklare att anställa och att skapa jobb.

 

I sitt tal hade Annie Lööf flera slängar mot Socialdemokraterna. Men de vassaste nålsticken riktades mot Moderaterna.

 

Annie Lööf varnade för "självgoda" instinkter att reflexmässigt möta kritik med påpekanden om att det mesta faktiskt går ganska bra. Som att säga till en människa som är svårt sjuk att "det är inte så farligt för de allra flesta är ju friska". I den aktuella invandringspolitiska debatten där migrationsminister Tobias Billström (M) står i centrum, markerade Annie Lööf att invandring inte handlar om "flöden och volymer" och inte om "hud- eller hårfärger" utan om att varje "människa är en tillgång".

 

För det fick hon talets längsta applåd av de 590 ombud som samlats för att diskutera, votera, festa och dansa i helgen.

 

Annie Lööf var mer avspänd och ledig på scenen än vad jag sett henne förut. Hon har genomlevt sin första stora kris och landat på fötterna.

 

Centern är ett modernt partibygge. Centern liknar även Infra City på det viset att väljarna har uppenbara svårigheter att ta sig fram till partiet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Widar Andersson