Låt inte Folkpartiet styra er

I dag inleds Centerpartiets framtidsstämma i Upplands Väsby. Miljöpartiets Gustav Fridolin och Lise Nordin ger några energipolitiska råd på vägen.

22 mars 2013 06:00

Både Centerpartiet och Miljöpartiet har länge sett den förnybara energins möjligheter för att nå ett hållbart energisystem och skapa nya gröna jobb.

 

Förnybar energi som sol, vind och bioenergi står för en stor del av de jobb som nu skapas i Europa. I Tyskland är det fler människor som arbetar med förnybar energi än inom bilindustrin. Vindkraften beräknas kunna sysselsätta 520 000 personer inom EU redan år 2020.

 

Ett hållbart energisystem klarar att möta kravet om minskad klimatpåverkan utan att som kärnkraften skapa andra risker med uranbrytning, risk för härdsmälta och slutförvar. Sverige har en hög andel förnybar energi jämfört med de flesta länder. Men med hälften av energiförsörjningen från förnybar energi är det fortfarande hälften som är ohållbar.

 

Sverige har fantastiska möjligheter för förnybar energi och många bönder, hushåll och företag vill delta i energiomställningen. För att nå dit behövs tydliga signaler om vart vi är på väg. Dagens kärnkraftverk är gamla och behöver snart avvecklas av åldersskäl.

Allt fler ställer sig bakom målet om 100 % förnybar energi. Energimyndighetens förre generaldirektör Tomas Kåberger skrev nyligen i Dagens industri "Svensk förnybar energi kan stå för mer än 100 procent av Sveriges elanvändning mellan 2020 och 2030".

Men trots ett växande stöd för ett tydligt mål om ett helt förnybart energisystem så har det förvånande nog aldrig gjorts en statlig utredning vad det skulle innebära för Sverige. Lyckligtvis har Energimyndigheten nu på eget initiativ inlett en utredning om hur Sveriges energisystem ska kunna bli hållbart, det vill säga helt baserat på förnybara energikällor.

 

I Sveriges riksdag är det faktiskt målet om 100 % förnybar energi som har stöd av flest partier. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet har alla uttalat detta som mål för sin energipolitik. Av svenska folket är det enligt senaste mätningen från SOM-institutet fler som vill avveckla kärnkraften än bygga ny. Därför är det olyckligt att som alliansen istället för att fokusera på förnybart öppna för ny kärnkraft. Det är som om Folkpartiet fått bestämma politiken.

 

Ett helt förnybart energisystem är det enda långsiktigt hållbara energisystemet. Därför måste detta vara huvudinriktningen i Sveriges klimat- och energipolitik. Vårt grannland Danmark, som har betydligt svårare förutsättningar än Sverige rent geografiskt, har redan antagit detta som mål.

 

I det viktiga vägvalet är det nu hög tid att ställa siktet mot den förnybara energi som behövs både för att skapa nya gröna jobb och nå våra miljömål. Vår uppmaning till centerpartister över hela landet är därför: låt inte Folkpartiet styra er energipolitik, stå istället upp för hundra procent förnybar energi.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gustav Fridolin (MP) språkrör Lise Nordin, riksdagsledamot (MP) energitalesperson