Grova påhopp på poliser

Man kan tycka att lagarna är avskyvärda. Men det är knappast "avskyvärt" att polisen följer lagarna.

2 mars 2013 06:00

I går förmiddag kom ett pressmeddelande från EU-parlamentarikerna Anna Hedh och Marita Ulvskog båda (S). I rubriken slogs fast att "Polisens agerande i Tunnelbanan är avskyvärd". Det avskyvärda i sammanhanget är enligt Hedh och Ulvskog att svensk polis ägnar sig åt "inre utlänningskontroll" i bland annat Stockholms tunnelbana.

 

Det kan inte vara lätt att vara polis. Ständiga påhopp och dåligt stöd när det blåser tycks vara en del av arbetsmiljön. Magnus Westerlund är polisinspektör. Han arbetar i yttre tjänst i södra Stockholm. På newsmill.se publicerade han nyligen ett frustrerat inlägg: "Polisen har fått tydliga riktlinjer från våra uppdragsgivare, riksdag och regering, att öka antalet verkställda avvisningar av de personer som bedömts inte ha skäl att stanna i Sverige. Det blir därför rent ut sagt löjeväckande när minister Erik Ullenhag uttalar sig i frågan och tycker att polisen inte ska ägna sig åt detta." (28/2)

 

Jag vet inget om Magnus Westerlund. Men det är hedersamt och strongt av honom att uttrycka sin åsikt rakt och öppet. Han känner sig kallad att "reda ut begreppen" eftersom "polisens högsta företrädare vid RPS som vanligt väljer att stoppa huvudet i sanden och vänta på att stormen blåser över, istället för att leverera fakta och ta debatten."

 

Det saken gäller är att Sverige är med i Schengensamarbetet. Gränskontroller vid de inre gränserna i samarbetsområdet har avskaffats för "Schengenmedborgare." Sverige har däremot förbundit sig att utöka arbetet med inre utlänningskontroller. Syftet är att kontrollera att de som vistas i landet också har laglig rätt att vara här.

 

Sedan en tid tillbaka samarbetar Polisen, Migrationsverket och Kriminalvården i det så kallade REVA-projektet - Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete. Projektet är inget eget påhitt från myndigheterna. Från högsta politiska ort har uttalats att takten av såväl frivilliga som tvångsvisa avvisningar ska öka.

 

Var och en kan tycka precis vad de vill om att Sverige har reglerad invandring. Men det har vi. Åsikten är också fri om huruvida det var bättre förr när varje utlännings identitet kollades vid gränsen till Sverige. Men så är det inte nu. Polisen kontrollerar i stället identiteter inne i landet då det finns "grundad" anledning att göra så. Vilket är helt enligt lagarna. Man kan tycka att lagarna är avskyvärda. Men det är knappast "avskyvärt" att polisen följer lagarna.

 

Det här är givetvis inte oproblematiskt. I en inkännande text på Folkbladets debattsida i går skrev Leif Pagrotsky (S) om att han blev "illa berörd" av tv-bilder som visade hur poliser uppmanar människor med osvenska utseenden att identifiera sig. Visst är det så. Sådana bilder får tankarna att fladdra i väg till obehagliga och totalitära polisstater.

 

Å andra sidan inser Pagrotsky att "vi inte i längden kan ha en ordning som innebär att ansökningar om uppehållstillstånd bara har två slutresultat: Ja till uppehållstillstånd som innebär att man får stanna, och avslag på ansökan som också innebär att man får stanna."

Precis så svårt är det.

För poliser och alla andra.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!