Löfven vinner på moget LO

Det går att ha empati - om än inte sympati - för att skon skaver här och där inom LO inför en gemensam promenad med Reinfeldt.

5 februari 2013 06:00

Lars Lindgren är ordförande för Transportarbetareförbundet. I samband med att jobbpakten mellan regeringen, LO och Svenskt Näringsliv kraschade sa Lindgren till Expressen: "Det är klart som fan att jag inte är särskilt intresserad att ingå överenskommelser som kan ge kredd till en borgerlig regering." (31/1)

 

Uttalandet speglar väl de stämningar som finns här och där inom LO-familjen. Och illustrerar tydligt de svårigheter som LO: s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har att hantera.

 

Jobbpakten lanserades förra sommaren av statsminister Fredrik Reinfeldt. Syftet var att få till en central uppgörelse om introduktionsanställningar för ungdomar. Greppet var grandiost och anslöt tankemässigt till de "svenskamodelldagar" då arbetsmarknaden styrdes av nattliga handslag mellan regeringen, LO och SAF.

 

Upplägget var sinnrikt. Alla skulle få sitt. Först och främst skulle de tre huvudaktörerna få äran av att ha tagit sitt ansvar för att minska ungdomsarbetslösheten.

 

Därutöver skulle LO efter många års politisk ökenvandring komma in i centrum igen.

 

Svenskt Näringsliv skulle kunna hävda att ingångslönerna sänkts för ungdomar; ett kärt gammalt krav.

 

 LO kunde å sin sida framhålla att uppgörelsen var en framgång för utbildning och kollektivavtal.

 

 Regeringen Reinfeldt kunde ha visat att de var förmögna till andra åtgärder mot arbetslösheten än skattesänkningar och FAS 3.

 

Men det sprack. En av många anledningar till haveriet var säkert den oro som Lars Lindgren artikulerade i Expressen. LO: s tidigare storhetstid som arbetsmarknadsorkeströr sammanföll med till synes eviga S-regeringar. Det går att ha empati - om än inte sympati - för att skon skaver här och där inom LO inför en gemensam promenad med Reinfeldt.

 

Svenskt Näringsliv tycks dock ha varit den part som utlöst sammanbrottet. Regeringen föreföll vara beredd att gå mycket långt i anpassning till LO: s förhandlingskrav - solidariska avgifter i a-kassan och stopp för politiska beslut om arbetsrätten. Men för Svenskt Näringsliv gick gränsen vid arbetsrätten. Urban Bäckström och andra i ledningen för Svenskt Näringsliv har säkert också i färskt och beskt minne när finansminister Anders Borg utnämnde arbetsgivarorganisationen till ett "särintresse" bland andra.

 

Sammanbrottet för de centrala jobbpaktsförhandlingarna kan emellertid visa sig vara början på ett omtag. LO: s styrelse är extrainkallad till ett möte i dag. Karl-Petter Thorwaldsson har gjort flera uttalanden som tyder på att han är angelägen om att gå vidare i samtalen. Han får understöd av Anders Borg som står fast vid justeringen av a-kasseavgifterna och han har dessutom sagt sig kunna lägga politiska förändringar av arbetsrätten åt sidan.

 

Möjligen fick LO-ledningen lite kalla fötter. Det ser minst sagt inte särskilt bra ut att stå i vägen för angelägna satsningar mot ungdomsarbetslösheten. Introduktionsanställningarna är värda ett försök i stor skala. En uppgörelse med regeringen Reinfeldt motverkar knappast socialdemokratins ambitioner att vinna nästa val. Snarare tvärtom. S-ledaren Stefan Löfven vill sätta jobben främst. Det stärker hans kandidatur att en nära lierad som LO visar att även de har kraften att låta chansen till fler ungdomsarbeten gå före nedärvda partipolitiska hänsyn.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Widar Andersson