Hägglunds femtilapp gör ingen mänska glad

De skulle ha sparat i ladorna och återkommit med ett rejält förslag närmare nästa val. Nu blev det en praktisk och politisk pannkaka av alltihop.

 

18 september 2012 06:00

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund har inte precis flyt just nu. I det sista (?) detaljutspelet med anledning av budgeten hade turen i går kommit till en av KD: s hjärtefrågor; pensionärsskatten. DN Debatt, där Hägglund och hans partiledarkollegor publicerade sig i frågan, satte rubriken "Pensionärernas skatt sänks med en femtilapp per månad" till artikeln. Så var den dagen förstörd.

 

Rubriken var inte missvisande i sak. Sänkningen handlar om just precis femtio kronor i månaden. Det hjälpte heller föga att regeringens partiledare flera gånger upprepade att detta var den "fjärde" sänkningen av skatten på pensionsinkomsterna. De flesta människor som intresserar sig för den här saken anser inte att antalet sänkningar av skatten är säkert intressant. Det saken gäller är däremot att det var regeringen själv som i ett enda slag införde högre skatt på pensionsinkomster än på löner.

 

Med Hägglunds femtilapp återstår det ännu många steg innan pensioner och löner beskattas likvärdigt.

Det är smått obegripligt att alliansen utsätter KD för detta. Än mer märkligt är att Göran Hägglund går med på ett sådant här upplägg. Femtilappen gör ingen glad. Däremot får den de allra flesta på riktigt dåligt humör. Så vitt jag har sett så har samtliga stora pensionärsorganisationer, kommentatorer, experter och oppositionspartier öst sin galla över regeringens fattigt futtiga utspel. Det hade solklart varit bättre att helt avstå från pensionärsskatten i budgeten. De skulle ha sparat i ladorna och återkommit med ett rejält förslag närmare nästa val. Nu blev det en praktisk och politisk pannkaka av alltihop.

 

 

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!