Övertramp på svensk arbetsmarknad

12 september 2012 06:00

När någon löntagare får en lönesänkning med 4 000 kronor i månaden för att arbetsgivaren ensidigt vill införa ett nytt lönesystem borde reaktionen bli kraftfull.

 

När sopåkarna i Stockholm för några år sedan blev utsatta för dylika försök lade de ner arbetet för att visa det orimliga i att arbetsgivare ensidigt försöker bestämma lönen.

 

Vi är förvånade över att det i Sverige 2012 finns arbetsgivare som tror att deras storlek gör att de kan bete sig hur som helst på den svenska arbetsmarknaden. Att arbetstagarna för hundra år sedan kunde behandlas som vilken handelsvara som helst var inget ovanligt men i vårt land har kollektivavtal och lagar skapats för att tydliga spelregler ska göra att varje anställd ska känna sig trygg på sin arbetsplats.

 

I våra företag finns en öppen dialog mellan oss anställda och företaget och detta goda klimat har gjort att vi har fått en mycket bra löneutveckling och företagen har en mycket god lönsamhet.

 

Att företag som NCC, Peab och Skanska på grund av sin storlek tror att man kan bete sig hur som helst mot sina anställda gör att vi regerar kraftfullt mot detta arroganta handlande. Att våra kollegor på dessa företag dessutom förlorat hundratusentals kronor i inkomst gör att man känner att gränsen är nådd.

 

Vi byggnadsarbetare kan inte stillasittande se på när några få arbetsgivare ger sig på våra kamrater utan vi måste tydligt säga nej till detta övertramp på svensk arbetsmarknad 2012.

 

Vi vill med dessa rader visa vårt tydliga stöd för våra kamrater i deras kamp för rättmätiga löner. Ingen arbetsgivare ska våldföra sig på byggnadsarbetare och deras familjer på detta skändliga sätt, vi lever i land som är vida känt för sin fackliga kamp och sina sociala rättigheter. När någon attackerar dessa självklara rättigheter måste vi som är anställda i företag som inser att de anställda är en tillgång och inte bara en fotnot i företagets bokslut reagera.

 

Vi ger därför våra kamrater i NCC; Peab och Skanska vårt tydliga stöd i deras kamp för sina uteblivna löner.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Byggnadsarbetarna på GG-Bygg, SEFAB och Åhlin o Ekeroth genomTobias Eklund, Jan-Åke Cornefelt, Linus Eklund, Mikael Karlsson, Pierre Tolstoy och Peter Nyrén