Gott hopp om Försäkringskassan

 "Hela miljön på nionde våningen luktar pamp lång väg, sossepamp", säger Dan Eliasson. Nionde våningen är Försäkringskassans direktionsvåning. Cheferna skrattar gott.

1 mars 2012 05:30

Dan Eliasson är sedan några månader tillbaka chef på Försäkringskassan. Han är därmed - skulle man kunna säga - chefingenjör i den svenska modellens styrhytt. Försäkringskassan är spindeln i de finmaskiga nät av transfereringar och fördelningspolitik som bokstavligt når ut till slott och koja i hela landet. Kassan administrerar såväl sjukpensionen till utslagna drogproblematiker som barnbidraget till den nyfödda prinsessan på Haga slott. Dan Eliasson övertar dock en kassa som inte direkt möter folkets kärlek. Enligt SOM-institutets stora mätning i fjol av allmänhetens förtroende för olika myndigheter hamnar Försäkringskassan i botten. Endast 16 procent kände ett stort förtroende, vilket är en halvering jämfört med för ett decennium sedan.

 

I ett av JUSEK-tidningen senaste nummer intervjuas Dan Eliasson. Tidningen är med då Eliasson för första gången framträder inför de - näst honom själv - högsta cheferna på Försäkringskassan. Han kliver upp på scenen och markerar direkt och avväpnande vad han anser om hierarkier och om maktens alla yttre attribut: "Hela miljön på nionde våningen luktar pamp lång väg, sossepamp", säger Dan Eliasson. Nionde våningen är Försäkringskassans direktionsvåning. Cheferna skrattar gott. Alla vet så klart att Dan Eliasson är socialdemokrat. Många tror säkert också att han är en pamp. Karriären har vissa pampdrag. Först en lång period på regeringskansliet. Sakkunnig hos justitieminister Laila Freivalds och statssekreterare åt justitieminister Thomas Bodström. Senaste jobbet var som generaldirektör på Migrationsverket. Inget lätt fögderi det heller.

Men Dan Eliasson är så långt från pamp som det går att komma. Till JUSEK tidningen säger han att hans uppdrag är att höja allmänhetens förtroende för Försäkringskassan. Det kommer han säkert att lyckas med. Han har i vart fall börjat bra. Redan under sina första månader på jobbet har han satt igång ett stort förenklingsarbete. Det bådar gott.

 

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!