En (onödig) nesa för Marie Morell

Ett annat sätt att uttrycka saken är att Marie Morell och hennes regeringsallians har ägnat sig åt att fatta beslut om svarta hål i landstingets ekonomi.

4 februari 2012 05:30

Skatten kommer att höjas i landstinget. Det står klart sedan de styrande borgerliga partierna nu meddelat att det behövs ökade intäkter för att matcha stigande lokalkostnader. US i Linköping byggs ut och ett nytt närsjukhus i Finspång ska byggas. Samtidigt uppges att även lokalerna på Vrinnevisjukhuset och i den rättspsykiatriska verksamheten blir dyrare.

 

Enligt vad landstingsstyrelsens ordförande Marie Morell (M) säger till Corren så ska det under våren beslutas om hur stor skattehöjningen kommer att bli. Tolkar jag Marie Morell rätt så är den femtioöring som Socialdemokraterna i landstinget vill höja skatten med en bottenplatta för vårens diskussion. Det kan således bli fråga om större höjningar än så.

 

Självklart är det en nesa för de styrande partierna i allmänhet och för Moderaterna i synnerhet att de nu tvingas gå fram med en skattehöjning. Socialdemokraternas skatteförslag har avvisats mycket kategoriskt under ett par år. Det har talats om "svarta hål" där (S)kattehöjningen skulle slängas in utan att skapa någon nytta för patienterna. I intervjun med Corren gör Marie Morell sitt bästa för att förklara att de extra skattemiljoner som Moderaterna nu vill ha av östgötarna är specialdestinerade till lokalkostnader.

 

Ett annat sätt att uttrycka saken är att Marie Morell och hennes regeringsallians har ägnat sig åt att fatta beslut om svarta hål i landstingets ekonomi. Var och en förstår att stora ombyggnationer och nybyggen - hur angelägna de än må vara - måste betalas. Jag får intrycket att Moderaterna och de övriga partierna har knäppt händerna och bett en bön om att det på något sätt ska fixa sig utan tillskott av nya skattepengar från medborgarna. De flesta av de s k "dynamiska effekter", där det blir billigare genom att göra det dyrare är dock bara teoretiska konstruktioner som faller ihop likt punkterade ballonger i konfrontationer med den riktiga ekonomin. Vilket Marie Morell nu får erfara.

Förslaget om skattehöjning har mött våldsamma reaktioner på sina håll. Hans Stigsson Michajlov är politisk redaktör på Norrköpings Tidningars Moderata ledarsida. I ett blogginlägg på nt.se konstaterar Michajlov att det är "snudd på skandal" att Moderaterna vill höja skatten. Han anser även att det nu är "Lika bra att rösta på Socialdemokraterna". Enligt Michajlov är det Moderaternas huvuduppgift att hålla skatterna nere: "Moderaterna i landstinget sågar av den gren de sitter på. Partiet vill nu genomföra precis den skattehöjning man tidigare kritiserat Socialdemokraterna så hårt för. Vilket förtroende inger det?"

 

Politik är en förtroendebransch. Så sägs det ofta och så är det. Politik är också att väga av mellan olika intressen och förtroenden. De partier som leder landstinget måste sätta patienternas och medarbetarnas förtroende i första rummet. Vilket Marie Morell nu har insett. Onödigt sent kan man tycka. Vill det sig illa riskerar Morell att förlora i förtroende såväl hos renläriga partivänner som Stigsson Michajlov som hos väljare och medborgare.

Socialdemokraterna i landstinget gör klokt i att hålla tillbaka vad-var-det-vi-sa-reflexerna. Genom sin framsynthet och öppenhet i frågan om landstingets behov av ökade ekonomiska resurser har de visat sitt intresse för ansvarsfullt ledarskap. Bäst är att hålla fast vid den linjen. Peka inte finger åt Moderaternas omsvängning. Medverka inte till att skattefrågan förvandlas till ett politiskt sandlådebråk.Medborgare, patienter och landstingets medarbetare är inte intresserade av partipolitiska bråk om så viktiga saker som sjukvården. Förväntningarna handlar i stället om att vården ska vara tillgänglig, ge bästa möjliga bot eller lindring och utföras under moderna och individanpassade former.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!