Nymoderat ointresse för lag och ordning

Beatrice Ask tycks tveka och famla inför den grova våldskriminalitetens tillväxt i Malmö. Har Lag och Ordning blivit ett tabu-begrepp i de nya Moderaternas kölvatten?

4 januari 2012 05:44

På lite drygt fem veckor har fem människor skjutits ihjäl i Malmö. Det femte offret var en man i 50 årsåldern som mördades på gatan i ett tättbefolkat bostadsområde i går. På nyårsnatten sköts en 15 årig pojke i huvudet på ett torg. Pojken avled ett par dagar senare.

Malmö framstår alltmer som det dödliga våldets huvudstad. Det krävs en ordentlig upprensning i Malmö. Situationen tycks ha växt den lokala polisen över huvudet. Av för mig obegripliga anledningar uppträder regeringen tveksamt och famlande inför den grova våldskriminalitetens tillväxt i Malmö. Har Lag och Ordning blivit ett tabu-begrepp i de nya Moderaternas kölvatten?

I november 2010 anhölls och häktades en man i Malmö misstänkt för mord och mordförsök. Mördaren sköt ihjäl och försökte skjuta ihjäl människor med invandrarbakgrund. I samband med detta våldsutbrott i Malmö skrev jag (9 november 2010) om regeringens märkliga agerande. Man sände inte ner justitieministern, rikspolischefen eller nationella insatsstyrkan för att bistå Malmöborna. I stället skickades ?integrationsminister Erik Ullenhag till Malmö för att tala med boxningstränarlegenden "Dallas" i Rosengård. Inget ont om Dallas. Det är en bra och klok karl. Men vad hade han - eller för den delen stadsdelen Rosengård - med dödsskjutningarna att göra? Regeringen upprepade därmed nästan exakt sitt beteende från februari 1992 då Lasermannen härjade i Stockholm. Dåvarande invandrarministern Birgit Friggebo försökte få oroliga invandrare att sjunga allsång i Rinkeby Folkets Hus. Har man ingenting lärt mellan 1992 och 2010??

Nu har vi 2012. Justitieminister Beatrice Ask (M) har haft flera år på sig för att t ex komma fram med ett förslag om skärpta vapenlagar. Stränga fängelsestraff för bärande av illegala skjutvapen skulle ha effekt även på yrkeskriminella personers beteenden. Det räcker naturligtvis inte med vapenlagar. De som håller i vapnen och som skjuter mot andra människor med vapnen måste också sättas inom lås och bom på ett betydligt mer effektivt sätt än vad som sker i dag. Det kan låta primitivt och stenåldersmässigt. Likafullt är det grundläggande att polisen och rättsstaten i övrigt ges tillräckliga resurser och befogenheter för att slå ut de kriminella och beväpnade nätverken i Malmö.

Fem dödsskjutningar på fem veckor borde få även nyModerater att reagera.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!