Socialdemokrater i dåligt umgänge

Jag känner obehag inför hur Håkan Juholt agerar i frågan om det svenska mandatet i Libyen. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna bör inte ingå i den krets av partier där Socialdemokratisk utrikes- och säkerhets-politik förankras.

30 april 2011 03:00

Håkan Juholt är partiledare för Socialdemokraterna.

I går meddelade Juholt via försvarspolitikern Peter Hultqvist (S) att Socialdemokraterna inte ger sitt stöd till fortsatt svenskt deltagande i FN-aktionen i Libyen. När mandatet går ut vid halvårsskiftet vill S att den svenska styrkan ska tas hem. Tre månader är en lämplig insats för Sverige, enligt Juholt.

Ledare
Vänsterpartiet och Miljöpartiet var snabba med att hänga på. Det fjärde oppositionspartiet Sverigedemokraterna är redan sedan tidigare svurna motståndare till den svenska truppens närvaro i Libyen.

För dagen finns således en riksdagsmajoritet för hemtagande av flygplan och manskap. Det är just mot den bakgrunden som Håkan Juholts utspel bör tolkas. Och det är just det som oroar mig.

Låt vara att Socialdemokraterna då och då går tillsammans med de tre andra oppositionspartierna för att ge regeringen små påminnande nålstick om att de är en minoritetsregering. Sådant kan göras. Sådant bör göras. Att den nya Socialdemokratin uppenbart har släppt beröringsskräcken visavi Sverigedemokraterna stör mig inte nämnvärt.

Svensk trupp på FN uppdrag i främmande och krigiskt land är dock inte vilken fråga som helst. Sverige är en stark och traditionell vän av FN. Ett historiskt enigt säkerhetsråd beslutade om insatsen i Libyen. Riksdagens beslut om deltagande föregicks av förhandlingar mellan regeringen och Socialdemokraterna. Statsminister Fredrik Reinfeldt tog stor hänsyn till Socialdemokratiska önskemål om att JAS planen endast skulle användas för spaningsuppdrag.

Om Håkan Juholt känner tveksamhet inför att förlänga mandatet med ytterligare några månader så är han självfallet fri att känna så. Han kanske rentav har sakskäl som bör ges en seriös prövning. Det enda respektabla och anständiga sättet att lufta sin tveksamhet är emellertid att överlägga med regeringen. Nu väljer Juholt i stället att göra ett utspel som snabbt understöds av Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna. Kriget i Libyen är på riktigt. FN mandatet handlar bokstavligen om att försöka förhindra fortsatt våld och fortsatta mord av civila. Socialdemokraterna är ett presumtivt regeringsbildande parti. Jag kan inte undgå att känna ett oroande obehag inför hur Håkan Juholt agerar i frågan om det svenska mandatet i Libyen. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna bör inte ingå i den krets av partier där Socialdemokratisk utrikes- och säkerhets-politik förankras.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!