Tuff utfrågning för Jan Björklund

30 augusti 2010 03:00
Jan Björklund gör sin första valrörelse som ledare för Folkpartiet. I går kväll testades han i SVT:s partiledarutfrågning. De här utfrågningarna är som ett slags hinderlopp. Det gäller att inte snubbla på reportrarna Hedenmos och Knutssons frågor. Framförallt ska partiledaren undvika att ramla i vattengraven.

 

 

Det var en tuff utfrågning. Inget fel i det. Jan Björklund är statsråd och partiledare. Han har ett större ansvar än de flesta andra för samhällsutvecklingen under de gångna fyra åren.

 

Under Björklund har Folkpartiet profilerat sig som ett försvarsvänligt, integrationskritiskt, värnskattefientligt, kärnkraftspositivt, slöjnegativt och kunskapsfokuserat parti. Liberalismen i Björklunds tappning känns inte särskilt klassiskt svensk; snarare nederländsk eller tysk. Kort sagt; Jan Björklund sticker ut. Han utmanar etablerade förhållningssätt. Han har en tuff framtoning. Han kan inte klaga när han möter tuffhet i utfrågningar inför valet. Möjligen kan jag tycka att det var onödigt att dra upp hans egna adopterade barn i diskussionen om integrationen i Sverige. I ett satiriskt inslag jämfördes Björklund med såväl Franco som Sverigedemokraterna. Det var ett övertramp.

 

 

Utfrågningen i SVT i går kväll koncentrerades på partiets profilområden. Björklund småsnubblade på några hinder. Reportrarna följde upp de hyllningar av asiatiska skolor som Björklund ägnade sig åt i Almedalen i somras. Där fick han retirera. Björklunds inställning år 2002 till svenskt deltagande i kriget i Irak blev väl också lite av en snubbelfot. Situationen på fritidshemmen i skolorna hade han heller inga särskilt bra svar på.

 

 

Folkpartiet har hittills haft en svagt uppåtgående trend i opinionsmätningarna. I stora drag klarade Björklund av utfrågningen på ett bra sätt. Han är Sveriges mest tydliga borgerliga politiker. Han väcker känslor. Det är precis det han vill göra. Jag tror inte att han vann särskilt många nya röster i går kväll. De väljare han har blev nog däremot starkare i sin tro.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!