Moderat med tuggmotstånd

Det finns Moderater som jag har svårt för. Riksdagskandidaten Maria Abrahamsson från Stockholm är inte en av dem..

16 juli 2010 07:19

 

Hon har nyligen gett ut en liten bok på de forskande läkemedelsföretagens LIF:s förlag. ”Krokben för välfärden” heter den. Hon skriver om ökande resistens mot antibiotika. Hon frågar sig vad som händer med välfärden och vårt sätt att leva om vi inte längre kan lita på att antibiotika kan ta kål på bakterierna? Ett angeläget ämne.

I Visby nyligen hade jag tillfälle att samtala med Maria Abrahamsson om hennes bok.  I en resonerande ton tog Abrahamsson upp en debatt om vad de borgerliga vårdvalsreformerna möjligen kan spela för roll. Rödgröna politiker som t ex Thomas Nihlén (MP) har varnat för att läkare kan pressas till att skriva ut antibiotika i onödan för att inte förlora kunder. Tänk om det ligger något i kritiken? frågade sig Maria Abrahamsson i Visby. För tydlighets skull; Maria Abrahamsson har absolut inget emot valfrihet och vårdval. Vad hon däremot gör är att lyfta upp ett dilemma i politiken. Larmklockorna ringer, skriver hon i sin bok: ”Det är i länder med få restriktioner på antibiotika som flesta människor dör av banala infektioner orsakade av bakterier som har blivit multiresistenta och inte går att behandla”.

När Maria Abrahamsson var ledarskribent på Svenska Dagbladet så gjorde hon ofta just precis så här. Borrade ner sig i en sakfråga utan rädsla för de dagspolitiska konsekvenserna.  Det är kul att hon fortsätter i samma stil när hon nu är riksdagskandidat. Sånt gillar jag. Moderaternas kadrar av enkelspåriga och testuggande valfrihetsdyrkare behöver tuggmotstånd.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Widar Andersson