Något att bita i för Schlingmann

26 februari 2010 03:00
Vad i våra beteenden styrs av arv och vad styrs av miljö? Debatten om detta är ofta hätsk och förs i svart-vita tonlägen. Är det i huvudsak arv eller miljö som gör människor till missbrukare, kvinnomisshandlare, företagsamma entreprenörer eller högpresterande idrottsatleter? Kan rentav vissa av våra politiska reflexer vara biologiskt betingade?

 

Ledare
Vetenskapsredaktionen på Sveriges Radio sände nyligen ett reportage om ny forskning från USA som visar att viljan till jämlikhet är biologiskt inprogrammerad i våra hjärnor.

 

"Man har hittat ett fynd i hjärnan som tyder på att det finns ett basalt, inkodat motstånd mot ojämlika fördelningar, i det här fallet pengar", säger Martin Ingvar, professor i neurofysiologi på Karolinska Institutet till Vetenskapsradion.

 

Har de amerikanska forskarna och Martin Ingvar mer rätt än fel så har de möjligen också levererat en förklaring till varför Alliansens jobbskatteavdrag har floppat i opinionen?

 

I flera undersökningar har stora majoriteter av de tillfrågade löntagarna svarat nej på frågan om de fått mer pengar i plånboken genom jobbskatteavdraget. De flesta säger sig rentav inte känna till att detta jobbskatteavdrag existerar.

 

Den färska Alliansregeringen utsåg 25 januari 2007, dagen för den första inkomstskattesänkningen, till Bankomatkvittots dag. Den enda mätbara effekten av kampanjen blev fortsatt rutsch utför i opinionsmätningarna. Folk vill liksom inte kännas vid att de har fått mer pengar genom skattesänkningar. Inte när andra i "flocken" typ arbetslösa och sjuka medborgare, har fått mindre pengar.

 

n n Stämmer forskningsrönen från USA så är motståndet mot ojämlik fördelning inte bara resultatet av en sossefierad psykologisk felinlärning. Motståndet är "basalt" och "inkodat" i våra hjärnor sedan urminnes tider.

 

Biologiska reflexer mot ojämlikhet...

 

Ipren-mannens skapare; Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann har fått lite att bita i.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!