Begriplig örfil i Folkparken

31 december 2009 03:00
Ronald Fasth är 70 år. En dag i somras rann sinnet på honom. Ronald gav ett par örfilar åt en ung kille som cyklade på minigolfbanorna i Värnamo Folkets Park. Vad jag förstår så hade ett ungdomsgäng under en tid jäklats med Ronald Fasth och hans kompisar som arbetade ideellt på minigolfbanan.

 

Den örfilande pojken polisanmälde Ronald Fasth. I går dömde Jönköpings tingsrätt Fasth för ringa misshandel. Han ska betala 3 000 kronor i böter.

 

Saken var glasklar. Tingsrätten kunde bara döma på ett sätt. Det är - förutom i extrema nödvärnssituationer - olagligt för en vuxen man att slå ett barn. Ronald Fasth har erkänt örfilarna. Det enda som parterna tvistade om är huruvida den örfilade pojken sa "gubbdjävel" till Ronald före eller efter örfilarna.

 

Lagar och domslut är bara en sida av myntet. I en intervju med Radio Jönköping säger han att "jag vet att jag gjorde fel". Visst var det fel i lagens mening. Men ur ett allmänmänskligt perspektiv är Ronald Fasths örfil högst begriplig.

 

Vi talar ju inte om något övervåld i det här fallet. Ett ungdomsgäng som gång efter gång ställer till med jäkelskap kan vara svårt att hantera. Jag vet inte om Ronald Fasth tog kontakt med polisen för att få hjälp. Gjorde han det så kan jag tänka mig att polisens intresse för att ingripa mot de cyklande pojkarna var minimalt. Så här i efterhand förstår ju var och en att det hade varit mycket bättre om en polisbil med blåljus ryckt ut till minigolfbanan. Allvarliga poliser som talat allvar med pojkarna och deras föräldrar hade säkerligen fått stor effekt på deras uppträdande.

 

Nu fick i stället Ronald Fasth göra slag i saken själv.

 

Han har ett massivt folkligt stöd. Omröstningar på stora nätsajter som aftonbladet.se ger ett entydigt resultat. Lokala pensionärsorganisationer ställer upp för honom. I Värnamo kan jag tänka mig att grabbgänget från förra sommaren ligger mycket lågt. Utrymmet för fortsatta jäkelskap mot ideellt arbetande pensionärer är mycket litet.

 

Slutet gott, allting gott som man brukar säga.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Widar Andersson