Emotionelle Bildt

Ryssarna har varit i Stockholm. För några hundra år sedan hade ett sådant besök troligen varit förknippat med död, brand och våld. Nu går det annorlunda till.

19 november 2009 03:00
Näringsminister Maud Olofsson mötte det ryska regeringsplanet ute på Arlanda. I karavan bar det sedan av till en middag på Grand Hotell i Stockholm. Där väntade statsminister Reinfeldt och utrikesminister Bildt på president Medvedev och hans följeslagare.

 

Carl Bildt skulle aldrig bli "årets svensk" i Ryssland. Hans hårda uttalanden mot Ryssland i samband med Georgienkriget för drygt ett år sedan skapade en frostig relation mellan oss och ryssarna.

 

På en presskonferens i går tonade Medvedev ner betydelsen av det som varit. Carl Bildt hade varit "emotionell", sa Medvedev; Bildt hade uttalat sig "förhastat".

 

Mötet i Stockholm var ett av en lång rad toppmöten mellan EU och Ryssland. Så värst mycket konkret kom inte ut av mötet.

 

Men stämningen var god, frosten tinade och alla var nöjda. I ett historiskt perspektiv är det ett mycket gott utfall av en rysk visit i Stockholm.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Widar Andersson