Kärnkraft i ny dager

Mattias Ottosson (s) vill att kärnkraften byggs ut. Nästa regering kan tvingas att på allvar pröva Ottossons förslag och argument.

27 oktober 2008 03:00
Norrköping är hemort för flera elintensiva industrier. Lättillgänglig och prisvärd elkraft är en därmed en viktig fråga för många industriledare och politiker från trakten.

 

Ledande politiker från staden brukar ingå i den lobby som varnar för avveckling av kärnkraften. Mattias Ottosson (s) är inget undantag. I går skrev Ottosson på sin blogg: "Dagens kärnkraftverk håller kanske till 2025-30 och för att bygga nya måste det vara en ledtid på minst femton år. Så frågan är akut. Denna fråga är oerhört viktig då det handlar om tusentals jobb bland annat i pappersindustrin i Norrköping."

 

 

Jag tolkar Mattias blogginlägg som en propå om att regering och riksdag redan under nästa mandatperiod måste vara beredda att fatta beslut om att bygga nya kärnkraftverk.

 

Klimatkrisen har onekligen satt kärnkraften i en ny och angelägen dager. Vatten- och kärnkraft är klimatvänliga energikällor jämfört med de två andra storheterna olja och kol.

 

Det finns ingen motsättning mellan å ena sidan fortsatta satsningar på biogas och vindkraft och å andra sidan ett öppet sinnelag för nya och mer effektiva kärnkraftverk. Sverige förfaller som industri- och välfärdsnation om tillgången på relativt billig el riskeras. Ingen av dagens kända alternativa energikällor kan mer än marginellt ersätta de etablerade metoderna för elproduktion.

 

 

Inom något år eller så kommer EU: s medlemsländer att besluta om betydande utsläppsbegränsningar av växthusgaser. Ska Sverige kunna leva upp till de tuffa kraven vill det till att vi tar vara på alla klimatvänliga fördelar som vi har. En av dessa fördelar är otvivelaktigt kärnkraften.

 

Mattias Ottosson pläderar för bygget av nya kärnkraftverk. Det är bra att han väcker frågan. Den regering som träder till efter valet 2010 måste vara beredd att på allvar pröva Ottossons argument.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!