Beklämmande se rikas lyxfrossande

19 juli 2008 03:00
Någon gång på 20-talet satt de amerikanska författarna Scott Fitzgerald och Ernest Hemingway på ett kafé i Paris och funderade på varför de jämt var luspanka. "De rika är inte som vi", sa Fitzgerald. Hemingway replikerade:

 

"Nej. De har mer pengar". Och Hemingway hade väl rätt i den meningen att de rika sällan har så väldigt mycket större utförsgåvor än vanligt folk. Men de rika har pengar. Och principen nu är densamma som alltid: Mycket ska ha mer.

 

Ledare
Sven Söderberg, som under en tid var styrelseordförande i försäkringsbolaget Skandia, kom från en gammaldags företagsbyggargeneration. Ändå hade han pressats att gå med på den omtalade miljonrullningen i bonusar till företagets direktörer. Men det kändes inte bra.

 

 

Så när han skulle avgå, och satt en stund på tu man hand med Skandias vd Lars-Eric Petersson, så ställde Söderberg - enligt legenden - en fråga han länge velat få svar på:
"Vad ska du med så mycket pengar till? Du klarar dig ju ändå".

 

 

Vi vet inte vad Petersson svarade. Men av den senaste upplagan av World Wealth Report, gjord av finansfirman Merrill Lynch, får vi ändå en bild hur de allra rikaste sätter sprätt på alla sina pengar.

 

 

Trots finansiell kris, ökade antalet dollarmiljonärer under 2007 med 6 procent, alltså personer som äger mer än en miljon dollar, exklusive värdet på sina hem. Sammanlagt finns på jorden 10 miljoner individer som är så himla rika. I Europa spenderar miljonärerna 22 procent av de pengar som "blir över" på inköp av konst. 17 procent läggs på luxury collectibles, det vill säga lyxbilar, privata jetplan och stora båtar. 12 procent går till resor till exotiska mål. 6 procent av miljonärernas pengar spenderas på sport, inklusive att köpa fotbollslag och travhästar.

 

 

Den stora tillväxten av dollarmiljonärer finns i Indien, Kina och Brasilien.

 

Kina har till exempel 415 000 stycken. Nästa år väntas antalet dollarmiljonärer i Kina bli fler än i Storbritannien. Lyxsportvagnen Ferrari, som kostar 2-3 miljoner kr styck, och vars kärnmarknad finns i USA och Tyskland, ökade sin försäljning där med bara någon procent. Samtidigt steg försäljningen i Asien med 47.2 och i Mellanöstern med 32.3 procent. Och en saudiarabisk oljeprins. som inte har ett eget jetplan av typ Gulfstream, känner sig förmodligen naken under Palestinaschalen.

 

 

Ett argument som ibland används för att motivera skattesänkningar för de rikaste är att de använder sina rikedomar till att stödja ny ung företagsamhet eller att de ger bort massor i välgörenhet.

 

Och visst satsar miljonärerna en hel del pengar på att utveckla företag. Intressant är att World Wealth Report slår fast att intresset för investeringar i alternativ energi ökat.

 

 

Men ändå blir det beklämmande mycket godis och leksaker, i form av konst, juveler och Ferraribilar, när de rikaste i världen ska sätta sprätt på de pengar som "blir över".

 

 

Hemingway och Fitzgerald hade inga miljoner över på 1920-talet. Det har inte du och jag idag heller. Det är väl där den stora skillnaden mellan de rika och oss andra ligger.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!