Freden gör mig till varm EU-vän

9 maj 2008 03:00
Europa är numera en fredlig plats på jorden. Skapandet av den Europeiska Gemenskapen är en av politikens allra största insatser för människorna i modern tid. Steg för steg - framåt, bakåt och åt sidan - har Europas gamla och i många fall koleriskt nationella stater fogats samman till något som är en hyfsat fungerande gemenskap.

 

Det gemensamma beslutsfattandet i dagens union och det täta umgänget mellan politiker, generaler, byråkrater, företag och fackföreningar har gradvis tonat ner nationalismens krutdoftande retorik och praktik.

 

Det organiserade motståndet mot EU kommer i dag i huvudsak från nationalistiska grupper på högerkanten och från de av vänsterrörelserna som rullar på i gamla kommunistiska hjulspår.

 

Vi andra gnyr, klagar och ironiserar från och till över det ena eller andra beslutet som dimper ner från EU. Och konstigt vore det annars. Allt som kommer ut ur en politisk, byråkratisk apparat där 27 länders olika särintressen ska manglas ihop till en gemensam uppfattning, kan förstås inte vara höjden av upplyst och verklighetsanpassad klokskap.

 

Jag har för min del inga som helst behov av att kunna köpa hela EU-paketet. Allt som är skrivet med bokstäver behöver inte tolkas bokstavligt.

 

EG/EU har givit Europas människor en mycket lång period av fred och ökande frihet. Det räcker för att göra mig till en varm EU-vän.

 

Fortsätter EU att utvecklas med nya former av samarbeten och nya medlemsländer - typ Serbien och Turkiet - så finns det skäl att hoppas att fredens och frihetens period ska räcka mycket långt in i framtiden.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!