Befria vården från moralism

28 mars 2008 03:00
Berne Stålenkrantz smittades av hepatit C första gången han injicerade heroin. Han använde en begagnad spruta inne på Norrtäljeanstalten. Efter fyra års intensivt heroinmissbruk fick Stålenkrantz chansen i ett metadonprogram. Metadon är en narkotisk medicin som ersätter heroin. Berne har medicinerat med metadon i drygt nio år. Han har jobb, familj, Volvo och hund.

 

 

Berne Stålenkrantz är ordförande för Svenska Brukarföreningen (SBF). Föreningen är en ny planta i den svenska organisationsfaunan. Människor med problematiska missbruksproblem som företräder sig själva är mycket ovanligt.

 

I går ordnade SBF sitt första egna seminarium i Stockholm. Jag var där tillsammans med många andra. Brukarföreningen vill ha mer tillgänglig vård utan inslag av bestraffningar och moralistiska attityder. De vill att deras kamrater som är kvar i missbruket ska kunna få tillgång till rena sprutor så att de kanske slipper hiv och hepatit. De vill kort sagt befria narkomanvården från den narkotikapolitiska korrektheten och från att själva bli kriminaliserade för att de är beroende av narkotika.

 

De har mitt stöd.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!