Låtsaslekar om V och SD

15 januari 2019 05:15

Widar

I riksdagen har alla partier det inflytande de förtjänar. Storleken, maktambitionerna, anpassningsförmågan och de sociala och politiska kompetenserna avgör i längden varje partis öde i inflytandebranschen. Ibland får små och därmed lite udda partier alltför stort inflytande. Vilket definitivt är saken när det gäller den alltmer urspårade regeringsbildningen i riksdagen. Förhandlingsspelet partierna emellan har nämligen dikterats utifrån ideologiska utgångspunkter som kraschar i mötet med de parlamentariska verkligheterna. Centerpartiet har med sina 31 mandat en nyckelställning i processerna. Annie Lööf har verkligen profiterat maximalt på denna centrala position.

Mer att läsa: Verkligheterna finns kvar därute.

Enligt Annie Lööf är det allra viktigaste att riksdagens två "ytterkantspartier" V och SD inte får något politiskt inflytande över regeringspolitiken. När det gäller V så är det till och med inskrivet i regeringsöverenskommelsen mellan S, MP, C och L att partiet inte ska ha något inflytande.

Vilket så klart är rena snömoset.

Vilket V: s partiledare Jonas Sjöstedt visade med eftertryck på måndagen då han meddelade att han "inte just nu" kan tänka sig att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Eftersom V har 28 mandat/röster i riksdagen så är det Jonas Sjöstedt som just nu bestämmer vem som ska bli statsminister. Vänsterpartiet har alltså ett helt avgörande inflytande på regeringspolitiken. Ändå ska den tillträdande regeringen låtsas att Vänsterpartiet inte ska ha något inflytande alls!

Lika urspårat är det på andra kanten. Enligt Centerpartiet så ska nämligen också SD isoleras från allt politiskt inflytande under mandatperioden. Vi talar alltså om samma SD som för bara några veckor sedan i gemensam sak med Centerpartiet såg till att rösta igenom en statsbudget från M och KD. Samma SD som tillsammans med bland annat C och L både avsatt Löfven som statsminister och avvisat honom som ny statsminister. Ändå ska den tillträdande regeringen låtsas att SD inte har något inflytande alls!

Talmannen har nu givit S, C, L och MP tills på onsdag att förhandla med V om inflytandet på regeringspolitiken. Det är dags att inse att den nuvarande riksdagen bara kan erbjuda nödlösningar och ideologiska luftslott. Ytterkanten finns för närvarande mest i mitten. Släpp in väljarna igen.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!