Låt oss tala om Reidar Svedahl

29 november 2018 06:15

Under de senaste veckorna har Folkbladets nyhetsredaktion haft anledning att granska Reidar Svedahl i hans tjänsteutövning som bygglovsgivande kommunalråd och som styrelseordförande i det kommunala bolaget Upplev Norrköping. Det är som jag ser det ingen tvekan om att det har gått både "fort och fel" då och då när Svedahl har varit i faggorna. Att det skulle kunna bli så låg faktiskt i korten när han plötsligt blev partipolitiker och kommunalråd. Och "fort och fel" behöver faktiskt inte med nödvändighet var sämre än "sakta och fel".

"Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen." Dessa ofta citerade ord om Carlsson från inledningen av August Strindbergs berömda bok "Hemsöborna" från 1887 skulle också kunna användas om Reidar Svedahls entré i Norrköpingspolitiken i mars-april 2014. Det var då Svedahl sattes upp som första namn på dåvarande Folkpartiets lista till kommunvalet. Yrvädret Svedahl var och är allt annat än en partipolitiskt vältrimmad figur. Han är entreprenör och företagare ut i fingerspetsarna. Reidar Svedahl kom till Norrköping i mitten av 1990-talet. Han arbetade på Grand, var vd för Destination Norrköping och gjorde sig känd genom att sätta en tomteluva på Rådhustornet, en jätteflagga på hotellet och var också den som gjorde Värmekyrkan till världens största adventsljusstake. För att nu bara nämna något ur hans digra meritlista.

Jag har ingen aning om hur de nu pågående utredningarna om turerna i Upplev Norrköping kommer att sluta för Reidar Svedahls del. Men jag hoppas verkligen att han rider ut stormarna och att han tar till sig lagom mycket av kritiken han får. En kommunal organisation mår bra av ett kundorienterat yrväder då och då. Reidar vet vad han vill, han är van att leda och han vill se snabba resultat för Norrköpings medborgare och företagare. Det är i grunden bra. Minns också att hans genande i kurvorna i kommunhuset inte handlar om att på något sätt sko sig själv. Snarare är det väl hans stora snälla hjärta som styr över tanke och politisk kalkyl. Han vill verkligen hjälpa andra människor. Även om det ibland ställer till det för honom själv.

Hemsöbornas Carlsson hade riktigt brännvin i sitt Höganäskrus om halsen. Norrköpings Svedahl har sitt krus fyllt med gott humör.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Widar Andersson

Ämnen du kan följa