Hon är rätt för EU-parlamentet

Söndagen den 7 juni är det val till Europaparlamentet. Visste du redan om det tillhör du en minoritet. Enligt en undersökning från Synovate som kom nyligen är det bara en tredjedel av svenskarna som vet att det är val. Minst är andelen bland väljare under 30.

23 april 2009 03:00

 

Det kan finnas flera orsaker till det låga intresset. Att ingen riktigt kan förklara vilken roll Europaparlamentet spelar i EU-systemet, att vi bara väljer 18 svenskar till totalt 785 platser och att partiernas kandidater inte är speciellt spännande är några förklaringar.


 

Men det finns faktiskt intressanta kandidater på listorna. Men de står inte alltid överst.

 

En av mina personliga favoriter är Evin Cetin från Södertälje, nummer 29 på Socialdemokraternas valsedel. Vid 25 år ålder har Evin arbetat i Europaparlamentet, tagit en juris kandidat-examen i EU-rätt, hon har arbetat med flyktingfrågor i Södertälje kommun som politisk sekreterare och lärt sig sex språk.

 

Mycket av det som Evin Cetin vill bli vald för att genomföra i Bryssel handlar om utrikes- och migrationspolitik. Hon vill avskaffa den så kallade förstalands-principen i EU:s flyktingpolitik. Om den principen skrotas kan människor på flykt ska få sin rätt till asyl prövad där de befinner sig, till skillnad från idag då asylskälen prövas i det land det EU-land som flyktingen först råkade hamna i. Evin vill också att EU ska få verktyg att använda mot medlemsländer som vägrar ta emot sin kvot av flyktingar och kräver att EU ska stå upp för de kurdiska och assyriska/syrianska folkgruppernas nationella rättigheter.

 

Alla politiker påverkas av sin bakgrund. Evin Cetin är inget undantag.

 

Hon är född i en turkisk by. Efter att ha vuxit upp som dotter till en pizzabagare i Bollnäs med både kurdiska och assyriska/syrianska rötter har den politiska karriären gått spikrakt uppåt. I sin valkampanj riktar hon sig till "pizzaätarna": ungdomar, invandrare och andra Svenssons som köper hämtpizza. Det är den stora grupp som socialdemokraterna gärna skulle vilja nå, men hittills har haft problem med.

 

Genom sina kontakter har Evin-kampanjen värvat ett hundratal pizzabagare runt om i Sverige. Deras kunder kommer att få sin capricciosa eller calzone i en pizzakartong med ett tryckt budskap från Socialdemokraternas kandidat nummer 29. Men kampanjen tänker nytt i många avseenden.

 

Istället för att ödsla tid på traditionella torgmöten utan besökare håller Evin Cetin politiska valtal på kurdiska bröllop med hundratals gäster.

 

Att slå sig fram från plats 29 och utan par tiledningens stöd är mycket svårt - Evin Cetin behöver i storleksordningen 35 000 kryss. Men det är inte omöjligt. I valet 2004 lyckades Anna Hedh från Öland samla tillräckligt med personkryss för att komma in i parlamentet på ett S-mandat. Hon stod på plats 31.

 

Kan Evin få Sveriges pizzaätare att kryssa henne kan både hon och hennes parti göra succé den 7 juni. För en socialdemokrati som är hårt trängd av usla opinionssiffror behövs politiker med Evin Cetins bakgrund och nya kampanjmetoder.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!