Kejsaren är naken sa Baudin

17 augusti 2015 17:26

LO: s vice ordförande Tobias Baudin såg inte direkt glad ut i Aktuelltstudion dit han kommit för att berätta att LO ansåg att Socialdemokraterna och Moderaterna borde "göra upp om migrationspolitiken" för att skapa "ordning och reda i mottagandet". Även om Baudin var oprecis och flytande när det kom till vad denna "ordning och reda" borde bestå av så var det en viktig markering från hans och LO: s sida.

Som jag skrev här på ledarsidan för någon vecka sedan så har S och M inte så mycket att välja på här framöver: " Vill ni inte samarbeta med SD - vilket jag hoppas att ni inte vill - så får ni samarbeta med varandra i nya regeringskonstellationer. Och därifrån börja adressera samhällsproblemen som medborgarna ser."

Att Tobias Baudin såg mer spänd än glad ut när han gästade Aktuellt är inte så konstigt. Sverigedemokraterna hade samma dag intagit positionen "största parti" i en opinionsundersökning. En växande andel av LO: s medlemmar tillhör de som svarar "SD" när opinionsföretagen ringer. SCB: s stora undersökning som kom tidigt i somras visade att Socialdemokraterna tappar väljare till Moderaterna och Sverigedemokraterna utan att vinna några väljare från något annat håll.

Att något behöver göras för att få Socialdemokraterna att börja agera i invandringsfrågan är kort sagt uppenbart sedan länge. I de högre nivåerna föll det på Tobias Baudin att ta på sig rollen att omtala att kejsaren är naken.

Det är fånigt att uppmana politiska partier att inte bry sig om det partipolitiska spelet när politiken ska ändras och förflyttas. Partier är faktiskt till för att sköta just sådant. När det gäller invandringsfrågan är det emellertid bortslängd tid att hålla på och tjata om vilken S-politik som si eller så gynnar eller missgynnar SD. Den bollen är död; i vart fall på medellång sikt. Nu handlar det om att ta tag i de verkliga problemen och om att utan sneglingar på SD se till att skaffa vettiga majoriteter för en reglerad och sansad invandring.

Problemet är på vanlig svenska att det kommer för många asylsökare på en och samma gång. Mottagningen fungerar inte; kostnaderna rusar, påfrestningarna på skolan, socialtjänsten och arbetsförmedlingen är mycket stora och det utbredda tiggeriet riskerar att legitimera slum och extrema låglönejobb.

Här finns en stor uppgift för Socialdemokraterna. Och alla som kan räkna riksdagsmandat på ett realistiskt sätt inser lätt att om det ska bli någon verkstad så vill det till att Moderaterna också tycker att uppgiften är stor och nödvändig.

Förhoppningsvis har Tobias Baudin satt stenen i rullning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Widar Andersson