Kan vi få en Superonsdag?

5 december 2018 05:15

Mycket talar nu för en superonsdag i svensk inrikespolitik. Nästa onsdag den 12 oktober ska riksdagen nämligen rösta om statsbudgeten för 2019. Mycket talar nu för att riksdagen samma dag även ska votera om talmannens förslag om att utse Stefan Löfven till ny statsminister. Så blir det i vart fall om Andreas Norlén följer sitt tillvägagångssätt från omröstningen om Ulf Kristersson. Stefan Löfven har utsträckt tid till måndag morgon 10 december. Mycket längre än så kan nog inte Norlén låta processen sega ut. Vilket borde betyda att förslaget om Löfven bordläggs på måndagen och på tisdagen och tas upp till votering på onsdagen.

Utvecklingen tassar sig därmed så sakta framåt i ungefär den riktning som SD: s partiledare Jimmie Åkesson önskat sig och talat för. I den ena av det gamla riksdagshusets kammare samlas vänsterns och de liberala partiernas ledare runtomkring Socialdemokraterna. Stefan Löfven uppvaktas med "detaljerade kravlistor" (Jonas Sjöstedt) och svarar med "skambud" (Annie Lööf) . I den andra av det gamla riksdagshusets två kamrar kan man med lite fantasi se hur det "konservativa blockets" tre partier samlar ihop sina 154 mandat för att bida sin tid; om inte annat.

Vänsterliberaler - främst V, L och även MP - är inget konstlat block. Det är partier som har svårt för auktoriteter, för makt och som gärna omger sig med ideologier och flammande appeller. Centerpartiet kan till nöds platsa in i vänsterliberalblocket; i vart fall under sin nuvarande ledning. Socialdemokraterna har däremot inte särskilt mycket att skaffa med sådana begrepp som vänster eller liberal. Socialdemokrati är en egen i grunden konservativ konstart som bygger på att regera och kan för den sakens skull luta sig åt de flesta håll om det är nödvändigt.

Moderaterna i sin kammare hoppas på framgång för sitt blocks budgetförslag vilket skulle ge Sverige en borgerlig ekonomisk politik under 2019. Socialdemokraterna i sin kammare hoppas nog ännu på framgång för sina planer att bilda regering.

Mellan de båda kamrarna i riksdagshuset finns en "Sammanbindningsbana"; ett långt och smalt rum där det enligt legenderna har träffats många kompromisser som fört saker och ting framåt. Inför superonsdagen borde Sammanbindningsbanan krylla av kompromister från de båda kamrarnas block. Tyvärr är det inte så. Sammanbindningsbanan ligger öde. Blocken har låst in sig. Här behövs ett extraval.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!