Jimmie Åkesson siktar högt

16 mars 2018 06:15

Jimmie Åkesson vill bli statsminister. Denna ambition är något som förenar honom med Ulf Kristersson, med Stefan Löfven (som redan är statsminister och som säkert gärna vill bli det igen) och kanske också med Annie Lööf.

De övriga fyra partiledarna i riksdagen leder partier som oftast är mer inriktade på att vårda sina egna särarter än på att anpassa sig till majoritetsuppfattningar. Vilket kanske är hedervärt på något sätt. Men knappast vägvinnande för en som vill bli statsminister.

På torsdagseftermiddagen intervjuades SD: s partiledare Jimmie Åkesson av DN: s politiska reportrar Karin Eriksson och Johar Bendjelloul inför en stor publik på Centralstationen i Stockholm. Jag var där.

Om eller när Åkesson eventuellt blir statsminister vet ju ingen. Motlutet är påfallande. Partiet ligger på ungefär 16 procent i opinionsmätningarna. Vad värre är ur SD: s perspektiv så saknar partiet ”vänner” i riksdagen. Det är högst tveksamt om en ny regering efter valet ens kan tåla att få sin statsminister vald genom att SD lägger ner rösterna eller sonika uteblir från omröstningen om statsminister.

Men ambitionen att vilja få mer reell makt och inflytande har en strukturell påverkan på SD och partiledare Åkesson. På scenen med DN gjorde han klart att rollen som ”vågmästare i riksdagen” inte alls var något han var nöjd med.

DN: s reportrar frågade honom om han såg några ”målkonflikter” i sin egen politik? Jodå; det gjorde Åkesson.

SD: s motstånd mot Nato var en målkonflikt, sa Jimmie Åkesson.

”Vi är ett litet land och behöver försvara oss och alla vet att vi inte klarar det på egen hand och vi vet samtidigt att Nato är våra vänner”, sa han. Han sa inte att SD nu släppt sitt Natomotstånd men han markerade att politikutveckling pågår. Det skulle i så fall kunna betyda att det finns en ganska stor majoritet för svenskt medlemskap i Nato; om nu de borgerliga kan tänka sig att gå med i Atlantpakten tillsammans med SD?

På scenen fick Jimmie Åkesson också frågor om den senaste vilden i riksdagen. På torsdagen blev det känt att SD: s riksdagsledamot Olle Felten från Norrköping hoppar över till Alternativ för Sverige med en tidigare SD-utesluten person som partiledare.

”Vi mäter oss inte med sådana småpartier. Vi utmanar S och M om regeringsmakten”, sa Jimmie Åkesson. Högmod kan gå före fall och allt det där. Visst är det så. Men Åkesson vet – som sagt - vad han siktar på.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!