Ordet hen har ingenting

med jämställdhet att göra

Insändarskribenten Michael Atas känner sig kränkt av ordet hen.

2 oktober 2014 10:08

De senaste åren har ordet "hen" blivit allt vanligare. Det sägs att det används för jämställdhetens skull, för att inte peka på skillnader mellan könen och för att visa respekt. Men är det verkligen så?

Hen-ordet får mig att känna mig kränkt och jag tycker personligen inte att det finns någon respekt i ordet. Det borde försvinna ur ordboken - jag är en kille och vill inte bli kallad för något annat än det. Det finns ingen hen, det finns bara han eller hon, kille eller tjej. Så är det helt enkelt, och det finns inget i hela världen som kan ändra på det, för det finns inte mer än två kön.

Om vi till exempel säger att Stefan Löfven i någon stor debatt skulle säga "Fredrik Reinfeldt och hens parti" - det skulle inte låta klokt! Det skulle låta som om han försökte trycka ner sina motståndare.

Ordet hen ska verka för jämställdhet, men vad har det med ordet hen att göra? Jämställdhet är när det är jämställt mellan de olika två könen, inte att de kallas för samma sak.

Varför använda ett neutralt ord för både könen när mannen och kvinnan är så helt olika på så olika sätt? Det är som att skulle kalla både en åsna och en häst för " åsta ".

Jag tycker att ordet hen bara borde användas när man ska förklara något om en person vars kön man inte känner till, men aldrig syfta på en person som har ett kön som man känner till: Om det, exempelvis, handlar om en artikel vars författare är anonym är det praktiskt att skriva ordet hen eftersom man inte vet vem personen är.

Folk säger att vi kan använda hen för att slippa fokusera på vilket kön människor har, men jag tycker att man ska fokusera på vilket kön människor har. Jag tror att det är mer skadligt än nyttigt att hänvisa till sitt barn med ordet "hen". Mannen och kvinnan kommer alltid ha olikheter, så varför försöka göra dem så lika som möjligt?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Michael Atas