(S)tora i orden men utan politik

21 mars 2012 21:38

(S) riksdagsledamöter från Östergötland skriver i en replik till oss (20/3) att vi saknar förslag för att lösa ungdomsarbetslösheten.

Alliansen har halverat arbetsgivaravgifterna för att anställa unga och halverat restaurangmomsen i en bransch som anställer över 30 000 ungdomar - jobb som inte är fina nog enligt S. Vi har infört jobbgarantin för unga samt nystartsjobb som gör det ännu billigare för företag att anställa ungdomar. Vi vill nu se över möjligheten att införa lärlingsprovanställningar. Dessa har visat framgång i de länder som har lägre ungdomsarbetslöshet än Sverige och även här säger S nej. De närmaste åren satsar regeringen drygt 8 miljarder kronor extra för att minska trösklarna in på arbetsmarknaden för dem som har svårast att få jobb. Att kalla det idéfattigt samtidigt som man i en lång replik inte presenterar ett enda konkret förslag själva kan uppfattas som nonchalant.

I dagarna presenterade SCB siffror som visar att det är 259 500 fler personer som går till jobbet idag än i februari 2006. När Sörenson & co argumenterar mot detta och säger att Sverige med Alliansregeringen fått minskad sysselsättningsgrad börjar argumenten mot Arbetslinjen tryta. Sysselsättningsgraden bland unga, medelålders och äldre har nämligen ökat sedan 2006 - trots ekonomisk kris (SCB/AKU). Att sysselsättningsgraden minskat totalt sett beror på att andelen äldre i befolkningen har ökat. Att som Socialdemokraterna bortse från detta är att medvetet och arrogant vilseleda väljarna.

Vår fråga till (S) riksdagsledamöter i Östergötland var hur man ämnar skapa fler ungdomsjobb när man gör det dubbelt så dyrt att anställa unga? Svaret vi fått i Folkbladet (20/3) är att sänkta arbetsgivaravgifterna för ungdomar är fel väg att gå, inget mer. Tydligt är att Socialdemokraterna är stora i orden men när det kommer till att presentera egen politik står man lika tomhänta som i höstas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Finn Bengtsson, riksdagsledamot (M) i Socialförsäkringsutskottet, Östergötland Ulrik Nilsson, riksdagsledamot (M), Södra Älvsborg Stefan Caplan, riksdagsledamot (M), Bohuslän