Inget slår omdöme och moral

15 maj 2019 05:15

För varje ny regel som införs riskerar en motsvarande del av omdöme och moral att falla bort. Den ekvationen gäller i vart fall för relationen mellan politiker och (skatte)pengar. Folkvalda lagstiftare som vi anförtror att hantera tusentals miljarders skattekronor och i vars händer vi har lagt ansvaret för trygghet och säkerhet anses på ett annat plan inte vara begåvade med omdöme och moral nog för att utan ett omfattande regelverk kunna avgöra var man bor eller varför man reser någonstans.

Aftonbladets nyhetsredaktion har i artikelserien "Maktens kvitton" dragit fram en hel del betänkliga - och somligt antagligen bedrägliga - ekonomiska förehavanden i ljuset. Fem riksdagsledamöter har hittills tvingats att lämna sina uppdrag på grund av Aftonbladets avslöjanden. De flesta, om inte alla av de fem, har i olika skeden av processerna hänvisat till att de har "följt reglerna" för hur diverse ersättningar för kostnader och utgifter ska betalas ut. Hänvisningarna till riksdagens regelverk för boende, resor, hotell, bonuspoäng och allt vad det nu kan vara, har i de flesta fall visat sig vara väl bräckliga. Regelns bokstav kan i några fall ha uppnåtts men knappast regelns själ och anda.

Regelns "själ och anda" uttolkas av den enskildes "omdöme och moral".

Toppolitiker bör till exempel kunna svara på enkla kontrollfrågor som "bor jag här?" och/eller "är detta en tjänsteresa" utan att behöva lusläsa och önskevinkla regelverken.

Tillfället gör tjuven", så lär oss ordspråket. Ju mer tillfällen man har desto mer angeläget att vara utrustad med omdöme och moral. En gång för länge sedan var jag riksdagsledamot. I det uppdraget finns många tillfällen. Jag fick ett betalkort som jag kunde använda till vad som helst som jag ansåg hörde till mitt uppdrag. En klok tjänsteman på riksdagskansliet förklarade hur offentlighetsprincipen fungerade. Han sa till mig att varje gång som jag var i färd med att använda kortet så skulle jag fråga mig "om den här taxiresan, hotellnatten eller hyrbilen hamnar i Aftonbladet; kan du då försvara utgiften med högt huvud och rent samvete? Vid minsta tvekan; avstå och betala själv."

Kort sagt: Inga regelverk i världen kan ersätta behovet av omdöme och moral.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!