Hur i hela fridens namn?

23 april 2019 05:15

"Hur i hela fridens namn kan det få vara på det här viset?" Den frågan ställde sig Lennart Weiss nyligen i en helt förträfflig radiointervju med journalisten Åsa Secher. (Tessin fondförvaltning/ekonomipodden Kapitalet 17 april) Weiss fråga är lika berättigad som att han citerar Tage Erlanders 1920-talsord om "orkeslösa politiker".

Lennart Weiss arbetar som kommersiell direktör på bygg-och anläggningsföretaget Veidekke. Han ägnar halva sin tid åt att vara en "fri styrka" på den politiska och opinionsbildande planhalvan medan resten av arbetstiden vigs åt mer direkt kommersiella frågor i företaget.

Weiss är socialdemokrat sedan barnsben. Vi hade med varandra att göra i ungdomen då vi jobbade som ombudsmän i det socialdemokratiska ungdomsförbundet. Redan då var Lennart Weiss bättre möblerad i huvudet än de flesta andra av oss. När ungdomsåren tog slut så blev det bostäder och fastigheter för hela slanten för honom. En stor del av de trettio år som gått har han tillbringat just på Veidekke.

Mer att läsa: Chans till förnyelse.

Journalisten Åsa Secher lockade fram det politiska och samhällsförändrande hos Lennart Weiss. Intervjuns huvudfokus är förvisso bostadspolitikens märkligheter och tillkortakommanden. Men det är alls ingen inåtvänd branschövning som vi bjuds på. Tvärtom. Intervjun går via bostadspolitiken pang på rödbetan in på Sveriges grundläggande politiska problem.

Orkeslösheten hos politiken illustrerar Weiss med två exempel:

1. Avsaknaden av ekonomisk teori för finansieringen av bostäder. Sedan staten för snart 30 år sedan drog sig tillbaka som finansiär av bostadspolitiken så har hushållen tagit över ansvaret. Vilket bland annat betyder att hushållens skuldsättning har ökat samtidigt som statens har minskat. Men staten har nu mage att peka finger åt hushållen genom att allvarligt försvåra för vanligt folk att låna för att skaffa sig tillgångar i form av bostäder.

2. Statens socialpoliska ignorans. Ekonomiska svaga grupper - framför allt ungdomar - hindras alltmer effektivt från att ta sig in på bostadsmarknaden.

Mer att läsa: Jag tror att vi behöver en väckelse.

Weiss har helt rätt när han frågar sig hur i "hela fridens namn" det kan få vara på detta viset?

Lennart Weiss utmanar som få det politiska etablissemangets brist på ork och genomtänkta ekonomiska teorier. Det skulle vara så spännande att få se honom ta steget in på den politiska arenan på allvar.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!