Hoppa du också Löfven

Alla som kan räkna till 349 vet att Alliansen inte längre utgör ett seriöst regeringsalternativ. Lika briljant som Alliansen var 2004; lika stendöd var den 2014.

Att moderatledaren Anna Kinberg Batra i januari 2017 rycker plåstret och upphör med låtsaslekarna är välgörande för Sverige och för svensk politik. Jag tror inte att vare sig hon eller någon annan har något utkast till plan för vad som ska hända nu. Snarare är det väl så att Moderaterna bestämde sig för att göra något för att försöka bryta dödläget.

Det Moderaterna kommer att göra framöver är att rösta för sin egen politik även om det skulle kunna innebära att den sittande minoritetsregeringen förlorar viktiga voteringar i till exempel budgetfrågor. Moderaterna lämnar därmed - den ännu endast i teorin nedlagda - Decemberöverenskommelsens budord om att "största partikonstellation" ska få igenom sin budget.

Nu får vi se vad som händer i riksdagens utskott. Skickliga utskottsordföranden kommer att vara guld värda på alla sidor. Kommer Centerpartiet och Liberalerna närmare Löfven nu? Kommer SD att gå hand i hand med M?

Mitt hjärta klappar extra mycket för Socialdemokraterna. Jag har varit och är bekymrad över partiledningens strategiska bedömningar under senare år. Partiet vänder sig alltmer vänsterut, ägnar sig åt trist symbolpolitik och det var följaktligen länge sedan S attraherade nya och allmänborgerliga väljare. Tvärtom så visar SCB: s stora undersökningar på fortsatta förluster till SD, M och C och på inga vinster utöver några rännilar från Miljöpartiet och från Schymans Initiativ. Socialdemokratins isolation i vänsterklustret förstärks/orsakas? av det inflytande på politiken som Decemberöverenskommelsen ger till Vänsterpartiet. Det håller kort sagt på att gå riktigt åt pipsvängen för Socialdemokraterna.

Genom Anna Kinberg Batras hjälpande hand kan S nu befria sig från V för att istället förhandla fram vettig politik på politikens mittfält. Förmågan finns ju där. När Vänsterpartiet ställts åt sidan har mandatperioden bjudit på breda och fina överenskommelser om bland annat energi - och försvarspolitik.

Anna Kinberg Batra vågade hoppa ut i det okända. Hoppa du också Löfven. Tanken på en vänsterregering är lika stendöd som en alliansregering.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa