Hon ligger nära problemen

13 mars 2019 05:15

Kristdemokraterna går välförtjänt och rättvist bra i opinionen just nu. Partiet ligger nära rekordsiffrorna från den förrförre partiledaren Alf Svenssons valresultat 1998 på 11, 77 procent. Partiledaren Ebba Busch Thor ligger samtidigt i topp i de förtroendemätningar som genomförts i närtid.

Förklaringen till KD: s framgångar är lika enkel som svår: Kristdemokraterna ligger nära de samhällsproblem som människorna håller för viktigast men som under lång tid har förnekats och/eller bagatelliserats.

På ett sätt är det enkelt för ett parti att göra så som KD gör. Ett politiskt parti som vill vinna ökat stöd från invånarna i ett land bör givetvis ligga nära de samhällsproblem som invånarna anser vara de mest angelägna. På ett annat sätt är det svårt att göra det som KD gör. För ett litet parti – särskilt för ett kristet parti som många i det sekulära Sverige betraktar med instinktiv misstänksamhet – är det svårt att nå fram till väljarna på ett trovärdigt sätt. Här har Kristdemokraterna varit framgångsrika och det ska bli spännande att se hur långt det kan gå. Det är antagligen långt till nästa riksdagsval och mycket kan hända. Men Alf Svenssons rekord kan vara i fara.

Mer att läsa: Förnekelse och högt tonläge om terror.

De samhällsproblem som KD ligger nära är i allt väsentligt invandringsrelaterade. Under Ebba Busch Thor har KD börjat bete sig som ett normalt och tillväxtintresserat parti ska göra: De har tagit upp konkurrensen om alla de väljare som är missnöjda med den förda invandringspolitikens negativa konsekvenser. Övriga partier har - av rädsla för SD - som bekant valt en helt annan strategi där det viktigaste har varit att ligga så långt bort från samhällsproblemen som möjligt.

Genom alliansen med Centerpartiet och Miljöpartiet tar Socialdemokraterna nu dessutom ytterligare ett steg bort från den breda mittfåran av fullt begriplig samhällskritik i migrations- och integrationsfrågorna.

S tar en stor risk. En väsentlig framgångsfaktor för S har just varit förmågan att ligga nära de dominerande samhällsproblemen. Det är alls inte bekymmersfritt att byta ut den positionen mot att nu istället ligga nära C och MP.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!