Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Historiskt stor bostadsskuld

Dagens debattörer är trähusföretagare och ger argument för sina varor och tjänster. Husen på bilden har inte koppling till firman.

Dagens debattörer är trähusföretagare och ger argument för sina varor och tjänster. Husen på bilden har inte koppling till firman.

Foto: Anders Liljestrand

Debatt2019-06-17 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

År 2017 blev vi 10 miljoner invånare i Sverige, 33 år tidigare än SCB:s prognos från 2002, och enligt Boverket råder det bostadsbrist i samtliga 13 kommuner i Östergötland. Vi har en historiskt stor bostadsskuld som har pågått sedan 1990-talets kris, det vill säga vi har byggt alldeles för lite bostäder i Sverige under de senaste 25 åren. Klyftan mellan de som redan har bostad och de som försöker komma in på bostadsmarknaden ökar, och stänger särskilt ute unga vuxna.

Samtidigt står byggsektorn för hela 20 procent av Sveriges samlade klimatutsläpp. Det är ohållbart om vi ska kunna leva upp till klimatmålet om att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser år 2045.

Samlat innebär detta att vi måste bygga bostäder mycket snabbare och med klimatsmarta material, men till lägre byggkostnader. Massiva träbyggnader fungerar som en koldioxidsänka, speciellt i kombination med ett aktivt skogsbruk. Tack vare en modern industriell byggprocess har massiva trähus dessutom en mycket kortare produktionstid än jämförbara byggnader i betong. Bostäderna byggs klara till 96 procent i fabrik, och ett flerbostadshus kan uppföras på bara ett par månader. Byggprocessen är så tidseffektiv att vi i princip kan svara på bostadsmarknadens behov i realtid.

På många håll i Sverige finns det tydliga politiska ambitioner att bygga mer klimatsmart i trä. Men det saknas ofta konkreta åtgärder för att gynna dem som kan och vill bygga bostäder i massivt trä. Nu uppmanar vi fler kommuner att inspireras av framsynta kommuner som Trollhättan, Växjö, Skellefteå och Alingsås, där man tagit fram träbyggnadsstrategier i syfte att öka bostadsbyggandet i trä.

Tillsammans behöver kommunpolitiker och byggbranschen kraftsamla för att ändra vårt sätt att bygga i grunden, där tidseffektiv produktion och klimatsmarta byggmaterial står i centrum.