Debatt Jag har varit med om många försök att hävda att Centerpartiet svikit landsbygden. Det brukar hända varje gång ett parti ska försöka locka väljare utanför innerstäderna. Men försöket från Landsbygdspartiet Oberoendes ordförande Erica Sörengård är kanske inte bara ett av de mest sakligt felaktiga, det är rent ut sagt helt snurrigt. Landsbygdspartiet säger sig i Folkbladet den 21/8 vilja ersätta Centerpartiet som landsbygdens främsta förkämpar. I samma artikel kommer inte ett ord om landsbygdspolitik, men däremot lögner och en minst sagt unken syn på homosexualitet.

Sörengård börjar med att räkna upp Centerpartiets partiledare från Thorbjörn Fälldin och framåt. Hennes poäng med detta ska som sagt vara att Centerpartiet skulle ha övergett landsbygden. För det har hon ett argument, nämligen att ordet ”landsbygd” inte finns med i ett partiprogram från 2001. Det har hon helt rätt i, men hade hon tagit sig tid att faktiskt läsa programmet hade hon märkt att det i väldigt hög grad handlar om decentralisering, jordbruket och lika möjligheter i hela landet. För att citera: ”Centerpartiet framhåller, som inget annat parti, kravet på likvärdiga livsvillkor i hela landet. Detta krav tillgodoses bäst i ett decentraliserat samhälle, präglat av närhet och småskalighet.” Med andra ord klassisk centerpolitik.

Det är ändå efter det som Sörengård verkligen tappar fotfästet när hon skriver ”Andreas Carlgren blev miljöminister 2006 och var den förste av högt uppsatta politiker som öppet berättade om sin homosexualitet. Detta lockade människor med olika sexuell läggning och nyliberala idéer till partiet.”

För det första, vad i hela friden har Andreas läggning med C:s politik att göra? Tror Landsbygdspartiets ordförande på allvar att Centerpartiet skulle ha genomgått en ideologisk förändring för att en företrädare kom ut ur garderoben?

För det andra, det är väl en himla tur att man kan vara öppen med sin läggning?

För det tredje, i normala partier ses det som en styrka att man har företrädare med olika läggning, bakgrund och personligheter. För Sörengård verkar det vara högst suspekt.

Visst har vi utvecklats de senaste 40 åren. Tack och lov för det. Vi har utvecklat inte minst utrikes- och jämställdhetspolitiken och blivit mer bekväma i att tydligt definiera oss som ett grönt, liberalt parti. Men inte för att växa i städer utan för vi tror att en närodlad liberal politik är det bästa sättet att skapa förutsättningar för hela landet att växa. Vi vill driva en politik som utvecklar både Hageby och Häradshammar.

Med det sagt ska man inte rösta på Centerpartiet för att vi har drivit en bra politik historiskt. Man ska rösta på Centerpartiet för att vi vill utveckla landsbygden nu. Vi vill se fler poliser, fler fasta läkarkontakter och mobila ungdomsmottagningar på landsbygden. Vi vill satsa på fungerande vägar, järnvägar och bredband i hela landet. Vi har drivit på för en kraftfull livsmedelsstrategi, nationellt och i Östergötland. Vi vill underlätta för lantbrukare och småföretag, och använda resurserna från jord- och skogsbruket för att bygga ett hållbart samhälle. I hela landet finns drivna centerföreträdare som brinner för att utveckla sin bygd.

Så bygger man trygghet och framtidstro i hela landet. Inte genom att försöka ljuga om sina medtävlare.

Sörengård borde lära sig att driva en politik för en levande landsbygd. Landsbygdspartiet borde ta sig en allvarlig funderare på varför man låter en sådan person leda partiet.