Halvsjaskigt och puritanskt

23 maj 2019 05:15

De två partier som jämfört med EU-valet 2014 tycks göra de största framryckningarna är Krist- och Sverigedemokraterna. Inget av dessa partier står speciellt högt upp i det mediala tyckeriets näringskedja. Följaktligen jagas nu på upploppet KD och SD tämligen intensivt av både press och av övriga partier. Enligt en sammanvägning av de senaste opinionsundersökningarna som genomförts av Göteborgs universitet kommer SD (4) och KD (2) få sex av de tjugo platserna som Sverige har i EU-platserna. (Expressen 21 maj)

Håller dessa siffror ända in i kaklet så innebär det att KD och SD fördubblas jämfört med 2014. Att så sker är inget som förvånar. KD: s partiledare Ebba Busch Thor har haft ett mycket starkt år och lyft sitt parti mot de inrikespolitiska höjder där partiet inte har varit sedan Alf Svenssons bästa dagar. Detta stöd transformeras nu över till EU-valets opinionsmätningar. För SD: s del handlar det mer om att det under de fem år som gått sedan 2014 så har partiets väljare i högre grad socialiserats in i den "vanliga partipolitiken" där val till EU står på att-göra-listan. Fler av SD: s inrikespolitiska väljare kommer att rösta i EU-valet 2019 än vad som var fallet 2014.

Under denna vecka har attackerna mot KD och SD laddats med sexualmoral. SD har visat upp lite halvsjaskiga interiörer med en berusad toppkandidat som tafsat på en bekant kvinnas kropp på en fest. För KD: s del handlar det om partiets väl kända puritanskt motiverade  motstånd mot aborter som nu exploateras i en kampanj mot en av partiets toppar. Närheten till det halvsjaskiga och motståndet mot abort är väl på ett sätt SD: s respektive KD: s svaga punkter. Attackerna kommer nog ändå inte att bli särskilt framgångsrika i all sin präktighet.

Halvsjaskiga fester med snedsteg, dumheter och för mycket alkohol har väldigt många människor egna erfarenheter av. Det är inga stolta ögonblick i tillvaron men vi vet att livet kan vara så ibland. Ingen vettig människa vill väl hindra en kvinna från att välja att göra en abort. För den sakens skull är det väl å andra sidan ingen vettig människa som applåderar att aborterna blir fler?

KD: s och SD: s svaga punkter kan därför också vara deras starka punkter. Närheten till inte alltför ovanliga miljöer och till utbredda uppfattningar som sällan torgförs officiellt är helt klart en styrka i kommunikationen med ganska stora och breda medborgargrupper.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!