Fullmäktige bör peta Sandra Karlsson

27 september 2019 06:15

Sandra Karlsson har lämnat SD: s fullmäktigegrupp i Norrköping. Hon tänker dock sitta kvar i fullmäktigeförsamlingen som politisk vilde. Sandra Karlsson och tre andra avhoppare från SD har även meddelat att de har gått in i ett annat parti som dock inte är invalt i fullmäktige i Norrköping.

Vid tiden för sitt avhopp var Sandra Karlsson oppositionsråd på halvtid för Sverigedemokraterna. Enligt vad som framkommit så tänker sig Sandra Karlsson att behålla det arvoderade uppdraget som oppositionsråd och en av SD: s platser i Kommunstyrelsen trots att hon numera är vilde med medlemskap i ett konkurrerande politiskt parti.

Det är illa nog att stanna kvar som politisk vilde när man lämnat den fullmäktigegrupp där man blev invald. Att dessutom lägga beslag på ett av sitt förra partis få arvoderade uppdrag och en stol i Kommunstyrelsen är att likna vid stöld. Alldeles oavsett vilken osämja som har utlöst avhoppet så finns det inget som berättigar ett sådant beteende.

Pär Höglund är kanslichef på Norrköpings kommun. I en intervju med Folkbladet hänvisar Höglund till kommunallagen när han förklarar att SD inte kan stoppa Sandra Karlsson att behålla de uppdrag hon fått av partiet. Sandra Karlsson bestämmer över partiet. Höglund har rätt i detta. Men det finns andra vägar att gå.

Även om det i flera andra partier säkert uttrycks skadeglada åsikter om röran i SD så borde fullmäktiges partier besinna sitt ansvar. Sandra Karlsson är vald av fullmäktige till oppositionsråd och till Kommunstyrelsen. De som valts av fullmäktige kan också avsättas av fullmäktige.

De stora partierna S och M har ett särskilt stort ansvar för att hålla anarki och kaos borta från den högsta beslutande församlingen i kommunen. Om fullmäktige tillåter att privatpersoner stjäl uppdrag och poster från partier på detta sätt så kan vad som helst hända framöver.

S och M bör stämma i bäcken innan ån flödar fritt. Nästa interna partibråk i något av de egna partierna kan landa i lägen där personer knallar i väg från partierna med rejäla arvoden i fickan.

Om inte Sandra Karlsson har vett och omdöme nog att på egen hand lämna tillbaka sina uppdrag till SD så bör fullmäktige avsätta henne. Inte främst av omtanke om SD. Utan av omtanke om demokratin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Widar Andersson

Ämnen du kan följa