Förundrade medborgare

29 september 2019 09:09

Radions Ekoredaktion publicerar regelbundet "Svensk Väljaropinion" som är en sammanvägning av ett antal opinionsmätningar som gjorts under månaden. På söndagen 29 september kom den senaste utgåvan av Ekots opinionsundersökning.

Sverigedemokraterna når sitt bästa resultat sedan Ekot startade dessa mätningar 2010. SD får 20, 2 procent och är endast fem procentenheter bakom Socialdemokraterna som håller positionen som största parti.

Sverigedemokraterna består till stor del - vilket bland annat SVT: s vallokalsundersökningar visar - av tidigare S- och M-väljare. Som inget annat nytt parti attraherar SD således väljare från breda lager av medborgarna i Sverige. Inget annat nytt parti har heller ens varit i närheten av att nå de nivåer som Sverigedemokraterna kan visa upp.

Den misskötta invandringspolitiken är den enskilt största förklaringen till SD: s framgångar. Människor ser vad de ser ute i samhället och som de övriga sju partierna har agerat under flera år har det varit lätt för många människor att känna sig övergivna och missförstådda.

Mer att läsa: När medborgare uppfattas som Hitler.

Partierna - och dessvärre också flertalet stora mediehus - har inte varit vuxna uppgiften att diskutera invandringen som den viktiga sakpolitiska fråga som den är. För förbluffade människor i vardagens Sverige har det stundom framstått som om "alla" utom SD har ansett att den dramatiskt höga invandringen bara har gynnat Sverige frånsett från en och annan liten "utmaning som vi kan lösa om alla hjälps åt." Människor har förundrat sett på tiggeriet, gängskjutningarna, bostadsförslumningen, arbetslösheten och skolresultaten och ställt sig frågor om partierna/pressen och människorna verkligen befinner sig på samma planet?

Närvaron av ett växande och kaxigt SD har fått det mesta att gå i baklås. Anklagelser om rasism och fascism har ersatt vettig politik.

När SD nu har blivit så stort som det har blivit så växer partiet av sig självt. Enligt Novus/Expressens undersökningar om vilket parti som har bäst politik inom tio viktiga sakområden så är SD med i topp tre på nio av dessa områden.

Samhället har stegvis blivit alltmer polariserat. En stor del av ansvaret för detta faller på den etablerade "Åsiktsmaktens" män och kvinnor (för att låna ett ord av författaren Lena Andersson).

Att ta varje chans att agitera mot SD har under lång tid styrt den etablerade dagordningen. Det duger inte. Samhällsproblem ska tas itu med på sådana sätt som gör att breda medborgargrupper känner igen sig i vad som pågår. Det är kort sagt inte rimligt att en historia om en Prideflagga i Sölvesborg behandlas som en världsnyhet medan till exempel den senaste dödsskjutningen eller de senaste prognoserna om anhöriginvandringens omfattning knappt noteras.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!