Företagande är inte konstigt

6 september 2019 10:00

I Östergötland fanns vid halvårsskiftet runt 33 000 företag, enligt Bolagsverket. Små företag dominerar totalt: 96 procent av svenska företag har färre än tio anställda, och över 70 procent har inga anställda alls. Det är uppenbart att dagens samhällssystem, som bygger stenhårt på lång anställning i ett stort företag, inte kan vara det bästa i en sådan ekonomi.

För trots att företagande ska vara ett lika naturligt livsval, utgår samhället fortfarande från att alla ska vara anställda. Inte har du ansökt om att få betala skatt på lönen från din arbetsgivare? Nej, alla medborgare får automatiskt A-skatt, så att vårt lönearbete kan beskattas. Väljer du däremot att bli företagare, på heltid eller vid sidan av en anställning, måste du gå igenom en lång process för att ansöka om F-skatt eller FA-skatt. Det är en uppenbar spegling av ett samhälle som inte längre finns.

I stället bör alla i Sverige få även F-skatt automatiskt. Då minskar byråkratin och regelkrånglet som omger en företagsstart och trösklarna till företagande sänks. Rent konkret innebär det att fler startar företag och att nya arbetstillfällen skapas.

Detta skulle också jämställa företagande med anställning på riktigt och hjälpa oss att ta itu med trygghetssystemen för företagare en gång för alla. I dag är de lappade och lagade varianter av löneanställdas system och tar inte hänsyn till företagares vardag. Rädsla för ekonomisk otrygghet vid till exempel sjukdom är i dag det viktigaste skälet till att många avstår helt från att förverkliga sina företagardrömmar.

Sveriges arbetsmarknad ser inte längre ut som den gjorde på 1900-talet. Företagande är inte längre något konstigt. Riksdagsledamöterna från Östergötland måste ta steget in i 2000-talet och arbeta för att fler av länets invånare ska ta steget till eget företag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Boo Gunnarson Visma Spcs