Flera nyanser av ansvar

20 februari 2017 06:15

Inrikesminister Anders Ygeman besökte nyligen Malmö. På en pressträff i samband med den senaste dödsskjutningen i den sydliga metropolen tecknade han en bredare bild av vad och vilka som bär ansvaret för det grova och dödliga våldets utveckling i staden.

Den som skjuter en annan människa har givetvis det fulla och totala ansvaret för sin gärning. Unga män som skjuter andra män kommer dock inte från en annan planet. De lever, bor, verkar och dör i ett samhälle med många beröringspunkter till de vanliga samhällen där huvuddelen av människorna framlever sina dagar.

Nästan alla behöver streta och knoga för sin försörjning och för att sätta någon guldkant på tillvaron då och då. Denna regel gäller även för de mer eller mindre yrkeskriminella yngre män som mördar och mördas i Malmö. En del av de kriminellas försörjning bygger på att plocka in pengar från andra världar; från vanligt folk för att använda ett lite nött och vanskligt begrepp.

Mer att läsa: Svenska massproblem behöver utmanas.

Vår lust att köpa väldigt billig öl och sprit hos "tobakisten på hörnet". Vår lust att "fynda" märkeskläder för tokbilliga priser på lite skumma lokaler. Vår lust att då och då köpa lite kokain, klippa oss för en femtiolapp och att äta lunch för 39 kronor. Alla dessa lustar får många av oss att blunda för att vi har tagit klivet in i den hel- eller halvkriminella värld som göder och föder dessa unga män som mördas och mördar på Malmös gator.

Mer att läsa: Solberg säger som det är.

Anders Ygeman påminde oss om hur det hängde ihop. Polisen ska göra sitt, åklagarna ska göra sitt, domstolarna ska göra sitt, socialtjänsten ska göra sitt, skolan ska göra sitt. Men också vi alla har att göra vårt, sa Ygeman och uppmanade oss att tänka mer på vårt eget ansvar för att saker och ting är som de är.

För detta har Anders Ygeman fått kritik. Högern har häcklat honom för att vilja smita från sitt ansvar för polisens problem. Vänstern har häcklat honom för att vilja smita från sitt ansvar för den offentliga sektorn. På söndagen kommenterade Ygeman saken: "Vänster & högeryttrar verkar i veckan förenats i den märkliga uppfattningen att individer inte har något eget ansvar för samhällsutvecklingen." (twitter.se)

Så är det. Se upp för högern och vänstern. Håll dig i mitten där även ansvar och förnuft är ett fördelningspolitiskt område.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa