Fler ska åka dit och in

1 november 2017 00:00

Attackerna mot polisen har satt nytt och självklart fokus på frågorna om rättsstatens problem med det kriminella subsamhället. Stora ord staplas lätt på hög i sådana här sammanhang. Inget fel i det. Problemen är stora och allvarliga. Demokratin står väl inte direkt och vacklar vid avgrundens rand på grund av ett par tusen kriminella unga män som skjuter, hotar och förstör. Demokratins fundament - medborgarnas förtroende för att staten och politiken har saker och ting under kontroll - riskerar dock att skadas och skakas. Problemets nära kopplingar till invandring och till misslyckad integration gör att medborgarnas känselspröt redan är alerta. Det finns därför många starka skäl för sådana som statsminister Löfven, oppositionsledaren Kristersson och höga polischefer att agera med styrka och handlingskraft.

Politiken har emellertid en slagsida åt allt som ska komma senare då nya lagar och straffskärpningar ska få saker och ting att hända. Medan vi väntar på att det ska bli bättre sedan så blir det sämre här och nu. "Sedanblirdetbättre-syndromet" är inte isolerat till den kriminella världen. Jag tycker mig se liknande mönster när det gäller skolan. Nya lagar och påsar med miljarder och stora projekt kastas in för att kunskapsresultaten ska bli bättre sedan medan de ansvariga tycks sitta med armarna i kors och låta de hundra sämsta grundskolorna fortsätta leverera funktionell analfabetism till samhällets marginaler.

Mer att läsa: Tvärvändningen behöver vårdas.

 

Resultatförbättringar i nutid är faktiskt fullt möjliga när det gäller sådant som kriminalitet. Vad det handlar om är att se till att de kriminella åker in. Nu. Gärna också sedan. Men framförallt nu.

Justitieminister Morgan Johansson har med gillande delat en rapport från polisen i Uppsala. Där pågår/pågick (?) en riktad satsning mot den kriminella världen som visar på polisarbetets innersta kärna. Effekterna efter 55 veckors insatser från rättsstaten är enligt polisen att 64 kriminella har tagits bort från gatan: "41 individer har inkapaciterats. 60 år och 4 månaders fängelse utdömt. 11 individer har placerats via LVU. 8 individer sitter häktade. 3 individer är avlidna på grund av yttre våld. 1 individ rapporterad avliden i annat land."

Nya och bättre lagar är säkert bra och nödvändiga. Men här och nu behöver politiken tydliga beställa och generöst betala för insatser från rättsstaten som ser till att de kriminella åker dit och in.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!