Farlig försämring föreslås

31 december 2016 13:05

Fem miljarder kronor. Det är vad regeringen tror att de kan öka sina intäkter med om de genomför de föreslagna förändringarna i 3:12-reglerna, eller entreprenörsskatten som den också kallas. Jag tror att detta är fel.

Fel, eftersom det istället kommer att minska investeringar i nya bolag och få företagare att tveka inför att anställa fler medarbetare. Inte heller blir det lika attraktivt att gå ifrån en trygg anställning för att göra verklighet av drömmen att starta eget. Det blir alltså istället färre nya jobb och färre nya företag. Och således mindre skatteintäkter för staten.

Det kommer också att få en del entreprenörer att vilja titta utanför landets gränser för nya affärer. Det är i och för sig positivt för just de länderna, men knappast för Sverige. För att undvika högre skatt kommer nog många också skynda sig göra extra stora utdelningar, innan de skärpta reglerna börjar gälla. Detta medför framför allt risk för att investeringar i framtiden uteblir - men kan faktiskt också göra att skatteintäkterna tillfälligt blir extra höga under just nästa år. Kanske är det just detta som finansministern är ute efter; extra skatteintäkter denna mandatperiod?

Fem miljarder låter måhända mycket, men tillskottet till statskassan blir kortvarigt. I längden riskerar det bli det en minuspost - något vi inte behöver i tider av ökande global konkurrens och behov av nya jobb. Entreprenörsskatten må ha kritiserats för att vara krånglig, men att försämra villkoren för entreprenörer är inte vägen framåt. Fyra av fem jobb kommer i små och medelstora företag och dessa företag startas och drivs av aktiva entreprenörer.

De förslagna försämringarna är rent av farliga. I alla fall om man vill att det ska gå bra för Sverige.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Olle Schönström S-Schakt AB, Hörby