De båda nyförvärven har tillsammans goda förutsättningar att förstärka  välfärds- och socialpolitiken i Löfvens regering. Vilket är av nöden för Socialdemokraterna och samtidigt väldigt avgörande för samhällsutvecklingen i Sverige. 

Lena Micko kommer in med ett kvarts sekel erfarenheter av välfärdsansvar i Linköpings kommun och har ovanpå det varit ordförande/vice ordförande i den kommunala branschorganisationen Sveriges kommuner och regioner SKR. Inom socialdemokratin är Micko en tungviktare som sedan 2017 har en egen plats i partiets högsta ledning. Hennes uppdrag i regeringen är betitlat "civilminister". En mer begriplig och verklighetsnära titel är "kommunminister". De kommunala välfärdsfrågorna kommer att stå i centrum under flera år framåt. Ansvaret för hur staten agerar när det gäller den kommunala välfärden ligger hos Lena Micko. Häromdagen presenterade hon till exempel ett nytt initiativ för hur den statliga närvaron - bland annat Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket - ska förstärkas genom etablering av så kallade servicekontor ute i mindre kommuner.

Eva Nordmark kastades rätt in i hetluften som ny arbetsmarknadsminister. Den Norrbottensbördiga tidigare riksdagsledamoten och TCO-ordföranden hann knappt tillträda innan hon var nära att avsättas genom en misstroendeomröstning i riksdagen. Genom bra fotarbete av statsministern och Eva Nordmark så undanröjdes krisen.

Artikelbild

| Eva Nordmark kastades rakt in i hetluftens pressträffar när Arbetsförmedlingen blev en "affär" som samlade oppositionen mot regeringen.

Eva Nordmarks långa erfarenheter av ledande fackligt arbete  inom breda offentliga och privata välfärdsarbetsyrken som till exempel poliser, sjuksköterskor, lärare, socialsekreterare, kommunala och regionala och statliga tjänstemän i övrigt, och försvarets och tullens medarbetare, ger henne en solid grund för sitt nya uppdrag. 

Hennes ansvarsområden i regeringen rör arbetsmarknaden och "nyanländas etablering". Dessa två uppgifter är till stor del sammanflätade i varandra och båda har mycket stor betydelse för Sveriges fortsatta välstånd och välfärd. 

När Micko och Nordmark blivit mer varma i regeringskläderna har vi anledning att ha stora förväntningar på dem. Jag räknar med att de har pondus och självkänsla nog att minimera inslagen av såväl symbolpolitik som av skämsig gyttjebrottning i sociala medier.

Sverige behöver en ny och bred socialpolitisk offensiv mot fattigdom, bidragsberoende, kriminalitet och mot geografiskt och andligt utanförskap; det vet vi. Lena Micko och Eva Nordmark är ett radarpar som kan se till att få det gjort.