Ett mer manligt klimat

1 juli 2019 05:15

På söndagen gjorde Per Bolund debut i rollen som miljöpartiets främsta företrädare i Almedalen. Det nyvalda språkröret Bolund är minst känd och har lägst förtroende av riksdagens alla partiledare. Miljöpartiet vinglar i sin tur runt tämligen nära riksdagsspärren.

Per Bolund har kort sagt en hel del att ta itu med. En av alla uppgifter som borde ligga på hans språkrörsbord är att försöka göra Miljöpartiet mera attraktivt för män och för folk utanför Stockholms innerstad. Dryga två tredjedelar av partiets väljare är kvinnor och partiet finns knappt utanför de större stadskärnorna i Sverige.

Bolunds avtryck i demografin är vare sig miljömuppigt eller ångesthysteriskt. Kanske kan han nå fram till vanligt manligt folk på ett bättre sätt än andra?

Miljöpartiet satsar hårt på att förvandla klimatet till en hemmaplansfråga. Förvånande nog – kanske man skulle kunna tycka – så har MP inte varit förmöget att profitera opinionsmässigt på vare sig bra eller dåligt väder under senare tid. Miljöpartiet verkar inte kunna dra några fördelar av att klimatångest och flygskam hårdlanseras i media.

Den troliga förklaringen till MP: s problem är sannolikt att väljarmarknaden för domedagspredikande och för klimatångest är mycket begränsad. Vilket är glädjande.

Mer att läsa: Han säger ifrån om flygtramset.

I Almedalens talarstol lade Per Bolund hela krutet på klimatet. Visst förekom det aspar som bokstavligen darrade av dödskräck och nog talade Bolund från och till om det näraliggande "ödesvalet" som väntade mänskligheten. Och visst var det barnen som - vid sidan av Miljöpartiet - som stod för sanningen. Så var det.

Men hans fokus i talet var solklart inriktat på resultat och effekt. Hans tal hölls således - skulle man kunna säga - i ett mer manligt klimat än vad Miljöpartiet har mäktat med på mycket länge.

Bensin och diesel ska till exempel inte förbjudas. Men blir det som MP vill så ska drivmedlen tillverkas av förnybara råvaror i stora fabriker i Sverige istället för att tillverkas av olja från "diktaturer".

Per Bolund talade om stora och växande gröna partier som folk vänder sig till därför att de är handlingskraftiga och kompetenta. Per Bolund höll ett bra tal för Miljöpartiet. Han kan vara räddaren i nöden.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!